ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Заради вируса A(H1N1) училища излизат в грипна ваканция (ОБЗОР)


Два случая на грипен вирус A(H1N1) има в Бургас, според предварителни резултати от проведените изследвания в специализираната лабораторията в София. Единият случай е на бременна жена, която лежи в бургаската болница, а другият случай е мъж - руски гражданин, който е на домашно лечение.
Училища в редица градове на страната затвориха врати заради новия грипен вирус.

Лечението на бременната жена, болна от A(H1N1), е адекватно и то е такова каквото би могло да бъде в други болници, каза доц. д-р Стефан Станчев - изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД. Доц. Станчев потвърди, че състоянието й е тежко. Жената е на командно дишане - „По-лошото е това, че тя е бременна в шестия месец. Тя е на модерна антибиотична терапия и всички лекарствени средства за вирусните прояви на A(H1N1) й бяха предписани още преди да излязат официалните резултати” , каза д-р Станчев. Той допълни, че засега състоянието на плода е добро, но не скри, че някои от лекарствата имат странично действие.
В момента 144 на 10 000 души са болни от грип в Бургас, а за да сме в епидемична обстановка критичните стойности са 200 на 10 000 души. ”Заболеваемостта в нашия регион е на границата на предепидемичните стойности без да е навлязла в предепидемичен период. Обстанzdовката обаче е динамична. До момента освен сезонния грип се наблюдава и разпространението на новия грипен вирус”, посочи д-р Светла Станчева.
Нека да не създаваме излишно напрежение и паника заради новия грип A(H1N1), призова министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Смъртността в никакъв случай не е по-голяма. Лечението в никакъв случай не е по-различно, заяви министърът. Той добави, че лечението на заболелите ще се прецизира - навременно включване на антивирусните препарати и навременно включване на дихателна реанимация.
Министърът призова грипът A(H1N1) да не се нарича свински, защото в него няма нищо свинско.
Редица училища затварят врати - в грипна ваканция от утре излизат учениците на Професионалната техническа гимназия "Димитър Крусев" в Дряново, където болните са над 55% и Гимназията по керамика в Севлиево с над 38% заболеваемост, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово.
В Габрово обаче в двете училища с най-много отсъстващи ученици - Математическата гимназия и Гимназията по туризъм, няма влошаване на картината. Според д-р Николай Пенчоков, началник отдел "Контрол върху заразните болести" в инспекцията, най-високият процент заболеваемост в габровските училища не надминава 20%. В Трявна ситуацията се подобрява, каза още Пенчоков. Няма увеличаване на заболеваемостта. Четирите училища в общината, които бяха затворени заради грипа, ще започнат редовни учебни занятия в понеделник. Решението да не се удължава грипната ваканция в града е взето на заседание на регионалния щаб за борба с грипа още вчера.
Четири училища в Ямбол вече са в грипна ваканция. В края на работния ден затвори врати и езикова гимназия „Васил Карагьоозов”. До затваряне на учебното заведение се стигнало заради висока заболеваемост на учениците от остри респираторни заболявания. В момента вирусът циркулира само в града, но се очаква той да се разпространи и областта, тъй като едно от болните деца е от село Кабиле. Засега няма опасност от обявяване на грипна епидемия в областта. Още не е достигнат критичният минимум от брой заболели на хиляда жители на областта. В понеделник отново ще заседава Регионалният пандемичен комитет, на който ще се обсъжда епидемичната обстановка.
На съвещанието, свикано от варненския кмет Кирил Йорданов, по препоръка на Регионалния щаб за надзор над грипа, днес бе взето решение да бъдат прекратени учебните занятия в три варненски училища. Заради завишената заболеваемост сред учениците кметът на Варна издаде заповед утре – 30 октомври, петък, да не се провеждат занятия в: І ОУ в квартал „Владислав Варненчик” (бивши училища „Алеко Константинов” и „Марин Дринов”); ІІІ ОУ в Цветния квартал (бивше училище „Ангел Кънчев”); СОУ „Стоян Михайловски” в кв. „Кайсиева градина”. Щабът продължава да следи грипната обстановка във Варна.

Няма коментари: