ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ваксинират ни срещу свински грип догодина..


До края на годината всички държави от ЕС ще обявят в един и същи ден обща обществена поръчка за противогрипна ваксина срещу грипния вирус "A" (H1N1), или така наречения свински грип.

Това обяви вчера официално зам. -министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Той допълни, че рисковите групи, сред които са бременни, деца, хронично болни, майки, родилки, учещи и т.н., ще бъдат ваксинирани безплатно. Иначе прогнозната цена на ваксината засега е около 10 евро и тя ще може да се закупи у нас от желаещите от аптечната мрежа, допълни Гайдов.

Според него към момента производителите на тези ваксини са два, като самите лекарства са получили регистрацията си едва на 1 октомври, тоест са на пазара от една седмица. След като ЕС обяви обща поръчка до края на годината, веднага след това ваксините ще започнат да се разпределят между държавите членки. Прогнозата обаче е, че в началото няма да има големи количества в наличност.

Ваксинацията у нас няма да е задължителна, но ще е препоръчителна, уточни още Гайдов. До десет дни трябва да бъде свикан и пандемичен щаб под председателството на вицепремиера Симеон Дянков.

Двата производители по информация на "Монитор" са Novartis и GlaxoSmithKline. Очаквало се обаче и трети производител да се включи в обществената поръчка с готов продукт. Заседанието на ЕС по въпроса ще се проведе на 12 октомври.

До момента у нас има 87 заразени със свински грип и един починал. Той обаче е имал и други утежняващи фактори.

Няма коментари: