ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сериозни промени в Закона за здравното осигуряване..


Четири основни мерки се предвиждат по отношение на здравноосигурителната система чрез промени в Закона за здравното осигуряване. Това стана ясно на семинар на Министерството на здравеопазването в Русе, предава Агенция "Фокус".

Със законови промени ще се намалят органите на управление на НЗОК и техния състав. Другата мярка е създаване на реален орган на контрол и санкции на изпълнителите на медицинска помощ и извеждане на контрол и санкции от НРД в закон. Третата мярка е свързана с подобряване на събираемостта на здравноосигурителните вноски. И последната мярка е РЗОК да не са длъжни да сключват договор с всеки изпълнител на медицинска помощ.

Според министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев последната мярка ще бъде постигната най-трудно и ще срещне най-голямо съпротивление.

"Промените в Закона за здравното осигуряване са важна и много чувствителна тема", отбеляза министърът. Той обясни, че в разговори с Министерството на финансите се е стигнало до заключението, че 2% здравноосигурителни вноски, които досега се заделяха в резерв, няма как да бъдат използвани по друг начин, освен да се прибавят към 6% здравни осигуровки и да се използват за здравеопазването.

Причината за това е, че се очаква БВП за следващата година да падне с около 10 млрд. лв. и да достигне до около 63 млрд. лв. Така че тези 8% догодина може би ще се изравнят със 6% от сега, обясни министърът. Той добави, че условията на криза налагат тази мярка, която се приема от всички.

Няма коментари: