ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Помагат или вредят витамините под формата на таблетки ?


Ценността на витамините, приети допълнително, в медицинската практика и до днес остава спорен въпрос. Много проведени изследвания показват, че използването на витаминни добавки освен полза, може да донесе и определена вреда.

Например бета-каротинът (витамин А) често се назначава при наличието на кардиологични проблеми. Но анализът на 8 клинични изследвания, извършен от британски учени, показва, че смъртността на пациентите, които са използвали добавки, съдържащи бета-каротин, превишава нивото на общата смъртност при стандартната терапия.

Установено е също, че нивото на общата и причинената от сърдечно-съдови заболявания смъртност и при използването на витамин Е, и при използването на плацебо е приблизително еднакво.

Предмет на много спорове е и взаимната връзка между хомоцистеина и витамин В. Известно е, че високото ниво на общия хомоцистеин в плазмата е рисков фактор за заболявания и на коронарните артерии, и на периферните кръвоносни съдове. Много специалисти смятат, че приемането на фолиева киселина може да премахне този риск. Но резултатите от няколко изследвания показват, че назначаването на фолиева киселина не намалява нивото на съдовите заболявания.

В същото време редица други проучвания потвърждават, че увеличената употреба на фолиева киселина способства за намаляването на риска от развитието на инсулти, което внася допълнителна неяснота по темата.

Специална комисия за изучаването на този въпрос в САЩ през 2003 г. заяви, че използването на витамини А, В, Е, фолиева киселина и антиоксидантни комбинации не намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и подчерта, че назначаването на бета-каротина дори може да увеличи риска от развитието на рак на белите дробове при пушачите.

Голямо изследване за назначаването на витамин D3 (на 2686 пациенти на възраст от 65 до 85 години за период от 5 години) показва, че този витамин способства за намаляване на риска от счупвания. Освен това при пациентите не са били наблюдавани никакви нежелателни странични ефекти.

Провокативни резултати са получени от едногодишното изследване на 158 пациенти, които са приемали мултивитамини. При хората на възраст под 65 години е бил забелязан намален риск от развитието на инфекциозни заболявания, като при пациентите, страдащи от диабет, този показател е бил още по-нисък.

Всички тези данни говорят за необходимостта от провеждане на още клинични изследвания, за да бъде даден окончателен отговор на въпроса трябва ли и евентуално кога да се приема допълнително (извън храната) количество витамини. Затова най-доброто решение към момента е, независимо, че витаминните добавки се продават свободно на пазара, тяхното приемане да се консултира с лекар.

Actualno.com

Няма коментари: