ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Реален ценоразпис за здравните услуги иска финансовият министър

zdrave.net

Здравната ни система в момента не е насочена към реална услуга „здраве”, а към болестите, и някои от тях не се лекуват добре.

Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Според него клиничните пътеки са една от двете основни промени, с които трябва да тръгне здравната реформа. Сега има 300 пътеки, от които по 286 в момента не се плаща достатъчно от здравната каса, отбеляза Дянков. Особено тревожен според него е фактът, че едни от най-неизгодните за болниците са цените на детските болести. Затова е необходимо да се направи истински ценоразпис и да се каже кое заболяване колко реално струва. Тогава ще се види, че реално здравните услуги в България струват може би с 40% средно повече, отколкото се плаща, твърди финансовият министър.

По думите му, единият начин това да се промени е здравната вноска да скочи, а другият - да се каже, че вместо да има по-висока вноска, НЗОК ще е основен стълб и ще има надграждане с частни здравни фондове. Дянков уточни, че не иска веднага да се тръгва към много здравни каси. По негово мнение, НЗОК трябва да остане основата на здравноосигурителната ни система, която да се грижи за основните болести и там да няма съревнование и конкуренция. Над нея за по-редки и скъпи болести системата да се надгради с частни здравни фондове, предлага вицепремиерът. Според мерките, набелязани от правителството, това трябва да стане до 27 април идната година. Дянков заяви, че такава е системата в Холандия и там тя работи доста добре, затова не виждал защо ние да не я приложим.

Идеята НЗОК да стане „граничен полицай” и да спира достъпа до системата на всички с неплатени здравни вноски Симеон Дянков нарече „една идея, която звучи за половин секунда добре, а след това се оказва, че е невъзможно да се осъществи”.

Няма коментари: