ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

За ново откритие в областта на стволовите клетки и лечението на диабет съобщават учени


С всеки изминал ден учените по света все повече напредват в технологиите, базирани върху стволовите клетки, като заедно с тях разкриват и причините за възникване на някои от най-сериозните заболявания. Екип от Института за проучвания на стволовите клетки в Харвард (HSCI) съобщиха за първия си упех в създаването на нови популации от инсулин-продуциращи клетки. Били са използвани епидермални клетки от пациенти с Диабет тип I. Постижението се гради върху най-новите методи за създаване на стволови клетки без участието на ембрионални такива. Клиничното проучване е било публикувано в изданието на Proceedings of the National Academy of Sciences.

В лабораторни условия е било проследено възникването и развитието на диабет тип I. Целта е била развитие на нови терапии, базиращи се върху стволовите клетки, последвани от създаването на иновативни лекарствени средства. Учените начело с Дъглас Мелтън, ко-директор на HSCI, са изолирали стволови клетки от епидермалните клетки на пациенти с диабет тип I. Впоследствие клетките са били изложени на въздействието на три гена, за които се смята, че притежават способността да връщат жизнения цикъл на клетката в ембрионален стадий. Tрансформираните кожни клетки в ембрионални стволови клетки се отличават с плурипотентност, което е позволило да бъдат превърнати в бета-клетките на панкреаса, които секретират инсулин. При диабет тип I, тези бета клетки са изгубили способността си да преработват попадналата в кръвта глюкоза след хранене, в резултат на което нивото й в кръвта се повишава, а това води до увреждане на бъбреците и сърцето. За да проверят ефективността на новосинтезираните бета клетки, изследователите са ги поставили в петриева паничка под въздействието на глюкоза. Те са установили, че когато нивото на глюкозата е високо, клетките продуцират повече от белтъка, спомагащ за усвояване на глюкозата и нивото и в кръвта се понижава, а когато нивото на глюкозата е ниско, равнището на отделяния белтък остава също такова.

“Тези клетки подобряват разбирането за възникването на диабет при хората”, казва Мелтън. “Ако се окаже, че новите бета-клетки успяват да устоят на деструктивното влияние на клетките на имунната система, тогава следващата стъпка ще бъде да се разработи технология, с помощта на която новите бета-клетки да бъдат трансплантирани в пациента, от когото първоначално са изолирани кожните клетки”, допълва той. Екипът му в момента работи върху генерирането на тимусни клетки от пациенти с диабет, по същия начин, по който се създават бета-клетките, за да могат всички участници в процеса да бъдат поставени при еднакви условия, с цел създаването на биологична диорама на заболяването. Новосформираните бета клетки могат да се превърнат в ценен източник за разбирането на Диабет тип I, а оттам и за неговото лечение.

Няма коментари: