ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

3 прости правила, за да опазим зрението си..


Влошаването на зрението е проблем, с който всеки човек се сблъсква в определен период от живота си. Правилната и пълноценна функция на очите може да се запаси по-дълго време, ако се спазват следните три условия, които не изискват кой знае какви усилия:
1. Профилактика
Прегледът при офталмолог (поне веднъж годишно) ще ви предпази от развитието на основните очни заболявания: катаракта, глаукома и болести на очното дъно. Операциите за отстраняване на катаракта и възстановяване на зрението могат да се правят на всеки стадий от заболяването.
Глаукомата е по-сложно заболяване. Дълго времe то се развива незабелязано, протича без симптоми и човек разбира за него едва когато започва да губи зрението си. В рисковата група са хората с роднини, страдащи от глаукома, хората над 35 години както и тези, които прекарват много часове пред компютъра, защото той разрушава ретината.
2. Здравословен начин на живот и внимателно отношение към очите
Наблюдавайте се по време на зрително натоварване. Много важна роля играят правилната стойка на тялото и доброто осветление. Не забравяйте, че очите се нуждаят от почивка и на всеки 45 минути зрително натоварване прекъсвайте своята работа за кратка пауза, през която можете да си правите специални упражнения за очите.
3. Носете предписаните очила
Ако вашето зрение е изгубило част от своята острота и офталмологът ви е предписал очила, задължително ги носете. Специалистът може да ви предпише и специални очила с геометрични отвори, които позволяват да се напрягат или отпускат различните групи мускули.

Няма коментари: