ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бавят делата за липсващите лекарства за онкоболни


Преди около половин месец Центърът за защита на правата в здравеопазването внесе Колективен иск срещу Министерство на здравеопазването. Делото е заради масовата липса на безплатното животоспасяващо лекарство „Херцептин”, необходимо за лечението на болните от рак на млечната жлеза. Към днешен ден делото е наникъде.

Делото е дадено на друг съдия, който обаче ще даде ход не по-рано от юни 2010 година. А реално много онкоболни жени може и да не дочакат старта му. Жизненонеобходимият медикамент Херцептин няма заместител и ако болните не го получат до една година след откриване на заболяването, болестта може бързо да се развие и метастазите ѝ да засегнат и останалите органи.

Центърът за защита правата в здравеопазването води общо 8 дела относно неясните и непрозрачни критерии по раздаване на лекарства за онкоболни. На практика всичките се бавят във времето. Според Георгиев и Захариева - умишлено.

Захариева и Георгиев са провели срещи с новия здравен министър и от него са получили гаранция, че ще бъде прекратена практиката с непрозрачното раздаването на лекарства за онкоболни.

Няма коментари: