ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Извадиха киста колкото пъпеш от родилка..


С уникална безкръвна операция лекари от МБАЛ „Торакс - д-р Сава Бояджиев" в Пловдив извадиха киста от корема на жена в напреднала бременност. 15-сантиметровото образувание е било по-голямо от бебето, с размерите на пъпеш, съобщиха от болницата.

Лапароскопската операция се прави за първи път у нас и е уникална заради това, че 32-годишната пациентка е била в 5-ия месец от бремеността си. "Правило в медицината е при установена кистозна формация тя да се отстрани между 14-ата и 16-ата седмица", обясни акушер-гинекологът д-р Васил Велевски. Той в екип с колегата си д-р Спас Патишанов е премахнал кистата на родилката. Бъдещата майка желае да остане анонимна до раждането на бебето си. За нея се знае, че е от пловдивско село и е на 32 години. Още в началото на бременността й е установено, че тя има киста в левия яйчник, която не престава да расте.

Кистата, по-голяма от плода, започнала да притиска съседните органи и жената чувствала непоносима болка. Ако не бе предприета интервенцията, рисковете за живота на майката и на бебето бяха големи, коментира д-р Велевски. Имало е възможност образуванието да спре да се захранва, да некротизира или да се завърти и да се спука. Затова лекарите правят лапароскопска операция, като през 3 дупчици от по 1 см в коремната стена успяват да влязат в корема на жената, без да засегнат матката. Операцията е извършена с помощта на най-модерната система на коагулация и рязане LigaSure. По време на интервенцията бременната е била под пълна упойка. Веднага след като се събудила, тя попитала дали бебето й е живо.

48 часа след операцията жената е изписана. Практиката при подобни случаи е да се извърши класическата „отворена" операция с минимум 12-13-сантиметров разрез на коремната стена, уточни д-р Патишанов./monitor.bg

Няма коментари: