ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Аспиринът помага при рак...


Вземането на аспирин не само може да намали риска от повторна поява на рак на дебелото черво, а и да намали риска от фатален изход от болестта, предаде Ройтерс.

Аспиринът вече заема важно място в много медицински кабинети. Ежедневната употреба на ниски дози може да помогне да се предотвратят сърдечни пристъпи и удари, както и да се намалят болките.
Последното изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва, че неостаряващото лекарство може да предотврати и смъртта от рак на дебелото черво. Д-р Ендрю Чан и колегите му от Масачузетската обща болница в Бостън са изследвали употребата на аспирин при 1279 случая на мъже и жени с рак на дебелото черво, при които болестта не е засегнала други части на тялото. Хората, които са приемали аспирин редовно след поставяне на диагнозата, са имали 30% по-ниски шансове да починат от рака. Аспириноприемащите са имали и 21% по-нисък шанс да умрат по други причини по време на изследването, траяло над 2 десетилетия.

Чан смята, че аспиринът вероятно блокира ензима cyclooxygenase2 (COX-2), които води до възпаления и разделение на клетките. Много тумори водят до излишък на COX-2, напомня той. Въпреки ползите си за здравето, лекарството може да доведе до сериозно кървене в стомаха.

Няма коментари: