ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да оцелеят цветята ни през отпуската..


У нас все още няма хотели за цветя, за разлика от Германия, Франция, Холандия, Словения. Друг положителен опит който набира скорост в европейските страни е цветята да се оставят на грижите на колеги в офиса, информира bnt.bg.

Всяка ваканция хората, които отглеждат стайни цветя имат един и същи проблем - кой ще се грижи за техните растения.

Доверяваш се на роднини, приятели, съседи, но се случва и да не откриеш точно в този момент свободен човек.Тогава се започва суетнята. Общоприето правило е, че саксиите не трябва да пресъхват, ако разбира се не са кактуси. За някой обаче е фатално и ако са с постоянно влажни корени, защото загниват.

"Поливате добре растенията си. Ако трябва, в някои поставяте в паничките им вода. Пускатезавесите в стаята и ги прибирате в най-тъмния ъгъл, за да може да им осигурите просто някаква оптимална температура, да могат те да изтраят, докато се върнете", препоръча Катя Стоева – консултант в градински център "Дружба".

Можете да помогнете на вашите растения да преживеят отсъствието ви, ако преди тръгване ги поглезите с душ. На пазара вече има и аква гел за почвата.

Изпитан начин за поддържане на влагата обаче си остава така нареченото бабешко капково напояване. Не забравяйте: системата задългително да се изпробва предварително. На високо място се поставя съд с вода, а във него дебел вълнен конец, чиито край е заровен в пръстта.

В интернет могат да се открият какви ли не още чудати изобретения. Катя Стоева дава и други съвети.

"Едното е да спрете подхранването поне седмица две преди това, за да могат растенията да минат на икономичен режим. Просто да се забавят малко процесите и това съответно е свързано с по-малко черпене на вода.

Другото, което задължително трябва да направите, е да проверите за вредители и болести, особено за паяжинообразуващия акар. Той много ясно се вижда като погледните листата от долната страна. Това са едни бели паяжинки, а самите акарчета са едни микроскопични червенички на цвят, но задължително трябва да направите преглед на растенията за тях, защото в сухо помещение паяжинообразуващият акар се развива мълнееносно."

Всеки вид растение е твърде специфичен, категорични са специалистите. Според тях обаче оптималният срок да оставите стайните растения сами е от 7 до 10 дни. Ако ще отсъствате повече, намерете човек, на който да се доверите. Аз все още търся за моите цветя.
actualno.com

Няма коментари: