ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лъчезар Иванов иска смяна на ръководството на НЗОК..


За рокади в ръководството на здравната каса намекна вчера шефът на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов. Пред информационна агенция той обяви, че се обмисля радикална реформа в касата, за да се оптимизира работата й. За това пишат днес няколко издания.

Пред "Сега" обаче д-р Иванов коментирал, че отстраняването на ръководството на касата не би постигнало търсения от тях ефект. "Касата не трябва да бъде партийна, а надпартийна и национална", заявил депутатът. Според него тя не бива да прави политики, а само да плаща за услуги. "Освен това общественият контрол върху здравната каса следва да се подобри, тъй като тя е обществена", казал още пред изданието шефът на парламентарната здравна комисия.

До края на годината директорът и управителният съвет на НЗОК ще бъдат сменени, казал пък пред "Стандарт" Лъчезар Иванов. "Искаме да оптимизираме работата на касата и тя да се занимава само със заплащане на медицинските услуги, а не с политика", потвърдил и пред това издание д-р Иванов. Реформите ще минат през цялостна смяна на ръководството, категоричен бил той. „Източници на "Стандарт" коментираха, че има два варианта за тази рокада. Първият е извънредно събрание, което да гласува нов Управителен съвет с нов председател. Вторият е изменения в Закона за здравното осигуряване, което може да забави "смените". Причината е, че д-р Емил Райнов и УС на НЗОК имат 3-годишен мандат, който започна преди 8 месеца. Д-р Румяна Тодорова пък е с 4-годишен мандат, който току-що беше подновен”, четем още в изданието.

От „Монитор” пък научаваме, че ръководството на здравната каса се е опитало да саботира работата на правителството. „Централата й в София избърза и в навечерието на съставянето на кабинета подмени ръководствата на районните здравноосигурителни каси, за да елиминират работата ни в бъдеще, съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов”, пояснява изданието.

„С радикалната промяна в НЗОК всички замисли, които имат в момента директорката д-р Румяна Тодорова и небезизвестният герой и бивш заместник здравен министър д-р Николай Райнов, ще бъдат елиминирани. Така че няма да бъдем спъвани от тях”, казал депутатът, цитиран от „Монитор”.

Лъчезар Иванов не пожелал да обясни какво включва радикалната промяна, преди да стане факт, тъй като все още се обмисля, уточнява „Дума”.

За спор между лекари и пациентка съобщава „Телеграф”.

„Абсолютен филм на ужасите е споходил 23-годишна жена, която родила своето дете в АГ-Варна. Тя излязла от болницата без яйчници и матка, въпреки че не е било необходимо да й се махат. За кратко дори е била в клинична смърт”, пише изданието.

От болницата обаче категорично отричат да са сбъркали - твърдят, че родилката трябва да им благодари, задето й спасили живота, допълва материалът.

„Лекарите от АГ-Варна извадили детеродните органи на момичето, тъй като получило кръвоизлив след раждане. Според докторите оперативната намеса, която отнема възможността на пациентката за следващо раждане, е била необходима и дори са й направили услуга”, четем още в „Телеграф”. Проблемът бил в това, че кръвта на момичето не се съсирвала. Според нейния разказ, в болницата не е имало от необходимите ампули за съсирване на кръвта. Според лекарите в болницата е имало 10 ампули, но операцията за изваждане на детеродните й органи е била наложителна, за да запазят живота й.

zdrave.net

Няма коментари: