ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекарство срещу хипертония може да се окаже ефикасно и за съдова скероза


Лекарство срещу високо кръвно налягане може да се окаже ефикасно и за лечение на склероза на съдовете и да предотвратява последващи от нея парализи, става ясно от изследване направено с лабораторни мишки.

Резултатите от опитите са публикувани в Аналите на Американската национална академия на науките. Лекарството лизиноприл е генерично срещу високо кръвно налягане и е разработено от американската фармацевтична компания "Мерк".

То се продава под търговко название "Принивил". Организмът на мишките, третирани с него, е произвел голям брой Т-лимфоцити, които както и при човека възпрепятстват автоимунните заболявания. При тези заболявания имунната система на органицма атакува негови собствени здрави клетки и тъкани. Мишките третирани с лизиноприл не са развили заболяването, а тези, при които е имало начална парализа, тя е изчезнала, твърди д-р Лоурънс Щайнман, който е професор по неврология в медицинския факултет в Станфорд.

Д-р Щайнман, който е главният автор на изследването, смята, че същият ефект този медикамент може да даде при хора, засегнати от склероза на съдовете или при болни с автоимунни заболявания. Той подчертава колко е важно да се пробва лечение с лизиноприл и други медикаменти срещу високо кръвно при болни със съдова склероза./livenews.bg

Няма коментари: