ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Строг контрол в здравната политика..


Граждански и пациентски организации ще контролират лекарствената политика на министерството на здравеопазването. Министър Божидар Нанев ще формира Одитен комитет, в който освен от пациенти, процедурите и търговете за медикаменти ще се наблюдават и от финансови инспектори. Новият екип на здравното ведомство е открил доста нарушения в лекарствената политика досега.

Наложило се и здравният министър да спира търгове. Единият от тях бил за много скъпо лекарство за лечението на 150 пациенти, при положение, че от него се нуждаят само 20. Новият екип установил и други нарушения в търговете за лекарства. Разминаване в броя на заявените и количеството на купени лекарства, системно бавене на търговете, еднолични решения за включване на медикаменти и промяна на количествата им. Финансовите измерения на злоупотребите обаче не станаха ясни. За разлика от животозастрашаващите.

Д-р Божидар Нанев: "Има голям риск за някакъв период от време да останат пациенти без имуносупресия при трансплантирани и при някой онкологични заболявания, но така или иначе имаме механизми, при които да създадем ред и органиизация това да не се случи."

Най-сериозен според министъра е проблемът с нормативната уредба. Някои закони чакат наредбите си от 5 години, което реално е пречка за прилагането им. Старият екип доста се е забавил и с утвърждаването на редица медицински стандарти. Д-р Нанев смята да коригира лекарствения списък и да свие пакета от медицински услуги, осигурявани от здравната каса. Те не били съобразени с финансовите ресурси на каса.

Д-р Божидар Нанев: "Този основен стълб на здравноосигуряване не е достатъчен, необходимо е надграждане и осигуряване на стълба за допълнително здравно осигуряване."

Всички законови промени, които ще осигурят завършването на здравната реформа, ще бъдат готови до края на годината. Те включват и промяна във финансирането - от клинични пътеки към диагностично свързани групи. Или усъвършенствана методиката за финансиране, която да отчита не само лечението на една диагноза, но и всички странични заболявания и усложнения свързани с нея. Но за да стане факт, замислената реформа ще трябва да мине дълъг път на обществени дебати, одобрения и гласуване в парламента.

Автор: Мария Чернева
bnt.bg

Няма коментари: