ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравният министър не хареса оздравителния план на болницата в Бургас..


Съветът на директорите на многопрофилната болница в Бургас възлага оперативното управление на болницата на прокурист, който ще изготви оздравителна програма. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство, след като днес изтече срокът за шефовете на седемте най-задлъжнели болници у нас да представят оздравителни планове за намаляване на дълговете им. Оздравителната програма на МБАЛ-Бургас не е подписана от изпълнителния директор на лечебното заведение и не е представено решение от заседание на Съвета на директорите за нейното одобрение, аргументират решението от ведомството на министър Божидар Нанев. Освен това, програмата на бургаската болница имала твърде общ характер, липсвали конкретни разчети и прогнози, и по същество предложените мерки нямали антикризисен характер в краткосрочен план, тъй като липсвали конкретни намерения за финансово оздравяване на дружеството и погасяване на просрочените задължения до края на 2009 г., допълват от там.

Шефът на бургаската болница д-р Боян Будаков от месеци е атакуван от представителите на ГЕРБ в местния общински съвет. Още през есента на 2008 г. те поискаха неговото отстраняване от поста с мотива, че лечебното заведение умишлено се водело към фалит, а персоналът работи за унизително ниски заплати.

Миналата седмица пък министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев разпореди в срок от една седмица шефовете на седемте болници с най-много просрочени дългове да представят оздравителни планове с прогнозни разчети за периода до края на септември и до края на годината. Сред представилите свои оздравителни планове са ръководствата на столичната Александровска болница и на многопрофилните болници в Бургас, Стара Загора, Хасково и Пловдив.

Ръководството на Министерство на здравеопазването ще продължи да разглежда оздравителните програми на лечебните заведения, съобщават още от ведомството.

Междувременно директорът на Александровска болница доц. Асен Златев заяви пред БНР, че до края на годината дълговете на лечебното заведение в размер на 2,3 млн. лв. ще бъдат погасени. За целта са набелязани мерки, свързани с подобряване използваемостта на легловия фонд, обединяване на дублиращи се звена и разкриване на нови клиники – например по неврохирургия и УНГ, които да носят по-високи приходи. Персоналът на съответните звена също щял да се оптимизира, защото бил твърде голям, заяви доц. Златев, който пое Александровска болница в началото на мандата на министър Радослав Гайдарски.

Няма коментари: