ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сиренето, което се продава в България, представлява огромно количество сол и вода !


Павлина Параскова:
Сиренето, което се продава в България, представлява огромно количество сол и вода !

06 август 2009 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив.

Сиренето, което се продава у нас, представлява огромно количество сол и вода, а в някои видове липсва даже и млякото. Това каза за кореспондента на Агенция “Фокус” директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив Павлина Параскова.

Има сирена, съставът, на които е комбинации между калций, сол и вода, и с минимално количество сухо мляко – между 10 и 15%, посочи Параскова.

Съставът на лютеницата също не е този, който хората очакват, а ситуацията е същата с почти всички останали най-масови храни, които консумираме, каза Параскова.

По думите й, 20-годишното месо, което хванаха в България, впоследствие сме изяли под формата на деликатесни колбаси. Такива удари се направиха у нас и според мен, причината е, че населението няма покупателна способност да купи това, което трябва, каза Паракова. През последните 20 години в България се извърши смяна на индустриалната собственост - от държавна в частна и в този процес на смяна бяха нарушени много правила, смята Параскова. Най-напред новите собственици трябваше да се ориентират към нови пазари, защото даже и руският пазар беше затворен, каза тя и добави, че вътрешният пазар почти седем-осем години също го нямаше, защото хората нямаха пари. Тази криза именно провокира едно производство на храни от известните видове, но с променено съдържание, според Параскова.

Става въпрос за храните сирене, мляко, кашкавал, луканка, кайми и т.н., които ги знаем и винаги са били на нашия пазар. За съжаление, сега се отиде към далеч по-ниски нива в качеството и в един момент то излезе от контрол като цяло. От време на време поглеждам протоколите и виждам, че например филе „Елена” има 60% вода, посочи още Параскова.
Цветана ТОНЧЕВА

Няма коментари: