ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Доставят първите ваксини срещу свински грип през септември..


Компаниите производители са на път да започнат да доставят първите партиди ваксини срещу свински грип през септември. Това съобщи директорката на Световната здравна организация (СЗО) за ваксините Мари-Пол Киени, цитирана от Асошиейтед прес.

Киени уточни, че няколко компании вече са започнали да изпитват ваксини върху хора и първите резултати трябва да бъдат готови идния месец. Ускореното внедряване на ваксините на пазара няма да се отрази на тяхната безопасност.

Киени призна, че СЗО очаква да получи информация за странични ефекти, когато ваксините влязат в масова употреба, но че смъртните случаи ще са рядкост.

Ваксините обикновено предизвикват нежелани реакции като повръщане, треска, диария и други, отбелязва АП, цитирана от БТА.

СЗО препоръчва първо да бъдат ваксинирани здравните работници, а след това - бременните жени и хората със сериозни здравословни проблеми.

Британските власти съобщиха за рязко понижаване на броя на новите случаи на заразени със свински грип хора, предаде още Асошиейтед прес. През последната седмица в Англия са били регистрирани 30 хиляди нови случая, срещу 110 през предходната, съобщи днес Агенцията за здравна защита. Спаднало е темпото на разпространение на заразата и в Шотландия.

530 души, заразени с вируса, са настанени в болници във Великобритания - с около една трета по-малко в сравнение с преди седмица. Броят на смъртните случаи от свински грип в най-тежко засегнатата от болестта държава в Европа е нараснал през последните 7 дни от 27 на 36.

Няма коментари: