ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Затягат контрола над ТЕЛК..


Затягат контрола над ТЕЛК, гледат под лупа решенията й


Отпускането на патерици, инвалидни колички, имплантанти, перуки за хората след химиотерапия и всякакви други помощни средства за инвалидите ще бъде орязано максимално. Занапред то ще се разрешава след прецизна оценка дали наистина са необходими на хората, стана ясно вчера.

Специална работна група от експерти на Министерствата на труда и социалната политика и на Министерството на здравеопазването ще следи стриктно изразходването на средствата за медицински изделия за хора с увреждания, съобщиха от МТСП вчера.

При предвидени в бюджета 33 120 000 лв. за отпускане на целева помощ за покупка и ремонт на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения към края на месец юни са изразходвани 32 845 135 лв., показват разходите на социалното ведомство. Проблемът със свръххарченето за патерици, инвалидни колички, декубитални матраци и други приспособления са били обсъждани на работна среща между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. На нея са били набелязани и мерки за по-ефективното използване на тези пари занапред.

Контролът върху Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и Изпълнителната агенция по лекарствата, които отпускат с предписания такива медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения, ще бъде засилен, предвиждат част от мерките. Очаква се да бъде затегнат и контролът върху ТЕЛК, която издава решенията за степен на инвалидност, които също са част от документите, за да получи един болен инвалидна количка например.

"Недопустимо е да се орязват помощните средства и медицинските изделия на инвалидите. Те са предимно бедни хора, някои от тях дори не могат да си позволят да отделят дори по 200 лв. за перука или патерици", заяви Теодора Захариева - основателка на Центъра за защита на правата в здравеопазването, която е първата болна, осъдила преди 3 години МЗ.

"Стигне ли се до тези крути мерки, центърът, както и Асоциацията на пациентите ще заведат колективен иск срещу тези министерства.

До редакционното приключване на броя нито един експерт от МЗ не отговори на изпратените от "Монитор" въпроси, свързани с орязването на помощните средства за инвалидите.

Няма коментари: