ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Финансовото ведомство замразява здравната вноска до 2013 г.


Здравната вноска да остане 8% до 2013 г. – това предвижда проектът на финансовото министерство за средносрочната фискална рамка на държавата, пише днес „Стандарт”. Въпреки това здравеопазването е изведено като приоритетна сфера, отбелязва изданието. „Основната цел на това министерство трябва да бъде подобряването на здравето на нацията, пише в проекта. За да се постигне това пък, финансистите предлагат да се сложи акцент върху профилактиката. Освен това медицинската помощ трябва да стане по-качествена и еднакво достъпна за всички хора”, разказва ежедневникът. От ведомството на Дянков смятат още, че е нужно да се въведе по-ефикасна лекарствена политика. Обвързването на заплащането на лекарите с качеството на оказаната помощ е една от мерките, с които ще се постигнат промените, уточнява „Стандарт”. Финансовото ведомство иска още въвеждане на здравна карта и нова система на акредитация, става ясно от материала.

Сините депутати също излизат със свои предложения за законови промени, научаваме от публикация в „Монитор”. Според ежедневника, народните представители от Синята коалиция подготвят промени в закона за ДДС, според които ставката за лекарствата да падне на 7 на сто. За пети пореден път ще предложим това, отбелязва пред вестника зам.-председателят на здравната комисия д-р Ваньо Шарков.

За пореден път се случва и друго – проверки в големите болници при смяна на властта. Сега е наред бургаската многопрофилна болница, в която за ревизия влизат „наши и чужди одитори”, разбираме от „Стандарт”. Ще се проверява как са похарчени близо 4 млн. лв., които висят като дълг на лечебницата. Ще бъдат инспектирани всички дейности и документи по купуване на консумативи и медикаменти, както и договорите с фирми доставчици и изпълнители, уточнява изданието, като цитира новия прокурист на болницата доц. Стефан Станчев.

Не проверка, а съдебно дело чака стоматолог, пишат днес две издания. Недоволна пациентка съди зъболекар за 60 000 лв. заради некачествената му работа, четем в „Новинар”. Жената от Кюстендил е платила близо 14 000 лв. за поставянето на коронки от цирконий. Оказало се, че коронките, поставени от специалиста, са некачествени, вследствие на което жената е получила възпаление на венците. Пациентката не успяла отново да се свърже с доктора, тъй като той отказвал да вдига телефона и да й запише час, а колегите му твърдят, че е заминал за чужбина, разказва публикацията. Етичната комисия към Българския зъболекарски съюз единодушно потвърдила, че манипулациите са извършени непрофесионално и са довели до сериозни последици. Според докторите лечението на всички 28 зъба трябва да започне от начало, допълва „Стандарт”.

Няма коментари: