ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вирусът H1N1 (свински грип) стигна най-отдалечените краища на света..


Няма къде да се скриете от пандемията от новия грипен вирус H1N1, защото според Световната здравна организация (СЗО) той е достигнал и до най-отдалечени и изолирани кътчета на планетата.

В справка, публикувана в понеделник, СЗО отбелязва, че в над 20 островни държави и територии вече са потвърдени случаи на вируса, по-известен като свински грип.

Сред тях са Сейшелите, Туркс и Кайкос, Сейнт Китс и Невис, холандските Антили, Белиз и френския остров Реюнион, както и изолираните острови Тонга и Американска Самоа в Тихия океан и Соломоновите острови в Индийския океан.

H1N1 е открит още в хималайската държава Бутан, в малката Андора и в разкъсваните от въоръжени конфликти Афганистан и Судан.

Според СЗО нищо не може да спре пандемията и сега организацията е съсредоточила вниманието си върху съобщения за мутации на вируса или комбинирането му с други щамове.

Смята се, че досега от него са починали 816 души и макар повечето хора да го изкарват леко, при бременни, диабетици и страдащи от други заболявания той протича по-тежко. Броят на заразените не се регистрира в СЗО от няколко седмици, защото организацията помоли да не я затрупват с огромно количество информация. Във важни транспортни центрове като Великобритания само за седмица броят на заразените скочи със 100 хиляди.

Няма коментари: