ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Откриха нов метод за възстановяване на увредена сърдечна тъкан..


Учени обявиха, че са открили нов метод за възстановяване на увредена сърдечна тъкан, предаде Би Би Си. Известно е, че когато клетките на сърцето окончателно оформят сърдечния мускул, те спират да се делят. Това е и причината сърдечна тъкан, която е деформирана или увредена от заболяване, да не може да бъде възстановена.

Американски екип от учени обаче е открил начин да накара клетките да започнат отново да се делят, което дава нови надежди, че е възможно процесът да се използва за регенериране на увредени сърдечни тъкани. Научното изследване е проведено върху мишки в детската болница в Бостън и е публикувано в списание Cell.

Ключовата съставка е растежният фактор NRG1, твърдят учените. Дълго време се смяташе, че сърцето е орган, който не подлежи на възстановяване. Клетките на сърдечния мускул (кардиомиоцити) се размножават в процеса на пренаталното развитие, но изглежда губят тази способност малко след раждането. Последните проучвания обаче сочат, че възрастните клетки също имат известна способност да се подменят, макар и в много по-ниска степен.

Изследването на американските учени дава доказателства за това, както и че NRG1 значително ускорява процеса. Това е потвърдено с инжектирането на растежния фактор при възрастни мишки. За да започне прилагането на метода при хора обаче са необходими още изследвания за безопасността на терапията, допълват учените.

Няма коментари: