ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Шао Лин вместо хапче ?


За никого не е тайна, че движението е здраве. Някои упражнения обаче са по-полезни от други. Едни от най-важните тайни на движението са открили монасите на Шао Лин. Те са ги съхранили и предали до наши дни чрез уникалната техника Юмейхо.

Над 190 болести се лекуват с вълшебните техники от манастира Шао Лин. Сред тях са както страшни диагнози като мигрената, детската церебрална парализа, коксартрозата или дископатия, така и по-леки като изкривяване на гръбначния стълб, болки в гърба, главоболие и затлъстяване. Всички те се лекуват със сто похвата на древните монаси от Шао Лин. Те са използвали техниките, за да се възстановяват бързо от травмите при тренировките на бойни изкуства. По-късно проф. Масаюки Сайонджи от Япония ги обобщил и ги кръстил Юмейхо. Затова мануалната техника е известна и като Сайонджи масаж. Един от най-добрите специалисти у нас пък е Стефан Божилов от София. Той се е учил от самия проф. Сайонджи.
Юмейхо е философия за постигане на пълен баланс и хармония на човека със себе си и със заобикалящия го свят, казва Божилов. Тя включва масажни и наместващи техники, гимнастически упражнения и вътрешни практики. Всички те се опитват да съвместят центъра на тежестта с енергийния център на човека. Основната цел на Юмейхо е да възстанови естествения баланс в тялото, заложен му от природата, обяснява Стефан Божилов. Според тази философия болестите се зараждат от промененото положение на хълбочните кости и разместването на ставите. Затова лечебният ефект се постига чрез цялостна система от похвати за наместване и фиксиране на костите. Те включват теглене, изправяне и вертикален натиск, без да предизвикват болка. Целта е да се възвърне първоначалната симетрия в стойката. С това от човека си отиват и всички неканени болести. Според Юмейхо философията колкото по-сериозен е дисбалансът, толкова по-трудно е лечението и по-тежка е болестта. Ето защо от профилактичната терапия е добре да се възползват както хора в зряла възраст, така и младежи, юноши или деца.
Един от основните проблеми на съвременния човек е обездвижването, а то е причинено от начина ни на живот, натоварванията, стреса, травмите от различно естество. Болките в гърба стават част от нашето ежедневие. Инструментите за наместването на разместените стави, на втвърдените мускули, на лимфния и кръвен застой са притискането, разтриването и специфични техники. Чрез тях се постига премахване на болките и възстановяване на физиологичните функции в техните нормални граници. Юмейхо може да се прилага както на здрави, така и на болни хора. Децата също се повлияват много добре. За болните обаче има по-различен комплекс от упражнения, които са съобразени с тяхното състояние. В забързаното време, в което живеем, в доста замърсената от нас самите околна среда всеки търси начин да бъде здрав, жизнен, за да може да има по-добра работа, по-добро самочувствие, Юмейхо е едно чудесно средство за бързо и ефикасно възстановяване. За да се постигне максимален ефект от терапията, е нужно да се мине през един лечебен курс. Той включва масажи и упражнения и може да продължи 20 дни. След този период тялото възвръща силите си, а костната система и мускулите заемат правилно положение, ако са били разместени. По-нататък Юмейхо може да се практикува един-два пъти месечно, за да се поддържа добра форма. Терапията е вече и сред учебните дисциплини на Националната спортна академия. Стефан Божилов е преподавател там и смята, че спортистите и треньорите биха могли успешно да използуват техниките за постигане на по-високи спортни резултати и по-бързо възстановяване.
В България вече има няколко десетки специалисти, които владеят 100-те похвата на Юмейхо и могат да помагат на хората. Те са обединени в сдружение, създадено през 2005 година. Самият Стефан започва да се занимава с Юмейхо още през 1998. Години преди това той научава за източната техника и решава да помогне на себе си заради болките в гърба. От книга на книга стига и до публикации на проф. Сайонджи, а по късно съдбата го среща лично с него. В момента той не само успешно прилага терапията, но и активно обучава млади хора, отворени към тези знания. Терапевтите, които прилагат Юмейхо, са хора, отдадени с цялото си сърце на идеята да помагат на колкото се може повече нуждаещи се. Правят се обучения и семинари, за да се разпространява това знание и за да може да се поддържа високото ниво на квалификация на практикуващите. Всичко е насочено към хората, към тяхното здраве и добро жизнено самочувствие.
Иван Иванов

Няма коментари: