ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хипертониците да питат лекар къде да почиват..


Лято е и много хора вече се отправят на почивка ипи планират да го направят в най-скоро време. Тези от вас, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, е добре да запомнят няколко правила, които ще им помогнат да се чувстват добре по време на ваканцията и да не се налага да търсят медицинска помощ.

_ При избора на място за почивката предпочитайте страните, които имат сходен климат с България. Хората с високо кръвно налягане не бива да предприемат пътуване в горещините.

_ Препоръчително е да не прелитате от едното полукълбо в другото и да не "прескачате" повече от 2-3 часови пояса.

_ Преди заминаването посетете своя личен лекар и съгласувайте с него приема на течности и диуретични средства по време на почивката. Запасете се с необходимите медикаменти - тези, които приемате постоянно и тези, които биха ви потрябвали в екстремна ситуация.

_ Внимателно изучете названието и дозите от препаратите, които приемате и задължително спазвайте предписаните количества.

_ По време на почивката наблюдавайте теглото си. Намаляването на телесната маса не само би подобрило здравословното ви състояние, но и ще намали натоварването на сърцето. Ако теглото ви се покачва, ограничете храната. _ Определете с лекар нормата на оптимално физическо натоварване. Конкретният режим зависи от стабилността на вашето състояние и възраст. За някои пешеходните разходки и къпането в басейн са напълно достатъчни, но за други може би са препоръчителни повече натоварвания - каране на водно колело или игра на волейбол.

_ Подробно обсъдете с лекаря храненето си по време на почивката, т.е. трябва ли да спазвате строго предписаната диета или можете да направите някои изключения. Хората, страдащи от сърдечни заболявания, имат почти еднакъв режим на хранене: ограничаване на количеството мазнини и пържена храна, вместо свинско и говеждо месо - употреба на обезмаслени млечни продукти и т.н... Не се увличайте по сладки неща, ограничете употребата на сол и пикантна храна. Определете и каква доза алкохол можете да приемате. В едни страни ще ви предложат вино, в други - бира. Постарайте се да редувате приемането на алкохол с минерална вода. Ако обаче лекарят е казал "не", забравете за спиртните напитки.

_ Обърнете внимание на медицинската застраховка, която се предлага от туристическата фирма. Изяснете си всички въпроси относно медицинската помощ в чужбина. Не забравяйте, че повечето застраховки включват само първа и бърза помощ, а лечението на хронични заболявания не е предвидено.

Няма коментари: