ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кое е безплатно на безплатните лекарства,г-жо Тодорова ?

Намаляват аптеките с безплатни лекарства !

От листата на здравната каса е изпаднал масов инсулин !

Янина Здравкова

За пациентите става по-трудно да си набавят 100% платените от здравната каса лекарства, установи проверка на "Сега". След влизането в сила на позитивния списък от 1 юни 2009 г., който промени доста от правилата за плащане на медикаменти, част от аптеките отказват да работят с касата по т.нар. препарати по протоколи, тъй като нямат финансова изгода. Те са за диабет, епилепсия, Паркинсон, психични болести, множествена склероза, хепатит и др.

С над 400 са намалели аптеките в цялата страна, които отпускат всички 100% поети лекарства по протоколи, обясниха от НЗОК. М.г. те са били 1262, а сега са 835. Става дума обаче за аптеки, които работят с абсолютно всички протоколи, т.е. например част от тях продължават да отпускат инсулин, но са се отказали от работа с интерферони за множествена склероза и хепатит. От касата твърдят, че по-малкият брой аптеки не води до недостиг на безплатни лекарства и няма райони, които да са останали без покритие.

"При нас няма особени промени в броя аптеки, които работят с безплатни лекарства, единствено от Девин отказаха договор за тях", обясни директорът на районната здравна каса в Смолян Кузман Гелов. Въпреки това от 1 юни насам в касата е постъпило само 1 оплакване за проблем, останалите хора си набавяли препаратите от Смолян. Кметът на Девин осигурил транспорт до областния център за хората, които не могат да пътуват сами.

С по около 20 са намалели аптеките, които изпълняват безплатни рецепти в София и Русе, обясниха от местните каси. И на двете места обаче твърдят, че това не създава проблем за пациентите. Има и места - като Хасково и Пловдив, където няма разлика в сключените договори в сравнение с м.г.

Аптеките отказват да работят със скъпи лекарства, защото за изпълнението на една такава рецепта получават само 1 лв. от НЗОК. А и за пръв път касата плаща стойността на препаратите на тях, а не на търговците на едро, което пък значи, че фармацевтите вече трябва да купуват лекарствата от дистрибуторите. Касата обаче се издължава веднъж на месец-два и така много оборотни средства на аптеките остават "заключени". Търговците искат и големи банкови гаранции и купуване на големи количества медикаменти от аптеките, което допълнително ги затруднява.

"Аптеките, които работят със скъпи лекарства, са по-малко. Въпросът обаче е доколко и тези, които имат договор, предлагат тези препарати. Аз работя с 5 дистрибутори, но засега имам договор само с един от тях и не мога да изпълнявам всички рецепти", обясни шефът на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

Дори и аптеките да предлагат скъпи лекарства, не всички са безплатни, както бяха досега. Наредба на МЗ позволява за уж 100% поети от НЗОК препарати да се иска доплащане от пациента, ако цените им са по-високи от най-ниската стойност в съответната лекарствена група. Така излиза, че за около две трети от "безплатните" лекарства всъщност се доплаща между 2 и 50 лв.

ЛИПСИ

Два инсулина на "Ново Нордиск", единият от които често предписван, изобщо липсват от позитивния списък и НЗОК не може да ги плаща, научи "Сега". Затова до 1 септември фирмата предоставя безвъзмездно на пациентите двата препарата. След това се очаква актуализация на списъка и се предполага, че инсулините ще бъдат включени. Не е ясно обаче срещу какво компанията се е съгласила да предоставя продуктите си безплатно.

сега/Здраве нюз

Мнения от форума на вестник "Сега":

генек


13.7.2009 г. 07:47:42
Какво им е безплатното? Някои лекарства са безплатни за болните, но се плащат от държавата. Обаче, на аптекарите им се иска все повече и повече пари да смучат и затова им се ще да сменят цените през ден. Което не става при продължителен договор със Здравната каса.
Хипократ2006


13.7.2009 г. 08:45:17
Не че съм голям фен на аптекарите, но не мога да не се съглася, че този път Касата премина всякакви граници на приемливото икономическо поведение. При тези условия просто ми е чудно как само толкова аптеки са скъсали договорите си с нея!
Сирена


13.7.2009 г. 09:31:00

Аз пак да попитам: Какво стана с онези автомати за продажба на лекарства?! Има ли вече монтирани някъде, или все пак НЗОК мисли за "работните" места и бизнеса на аптекарите повече отколкото за интересите на всички останали (и данъкоплатци и пациенти)??


Хипократ2006


13.7.2009 г. 10:43:33
Сирена, понеже отдавна взе да досаждаш с тези автомати, та да ти кажа. ИМА ГИ! Намират се пред аптеките, на не дават лекарства, ами вазелин, щото ти е нужен при комуникацията с аптекарите. Няма да ти обяснявам защо, че да не образувам нерви на админа!

Няма коментари: