ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Няколкото килца отгоре удължават живота ...


Няколко килограма над нормата не вредят, а дори удължават живота, е изненадващото заключение на канадски изследователи.

Те са сравнили съотношението между индекса на телесната маса и смъртността на почти 12 000 души за периода от 1994 до 2007 г. и са установили, че хората с незначително наднормено тегло живеят по-дълго в сравнение с твърде слабите или твърде пълните и най-неочакваното - дори изпреварват по дълголетие хората с нормално тегло.

Според изчисленията, шансовете за по-дълъг живот на слабите хора са със 70% по-малки, отколкото при хората с нормални пропорции. При пълните тази вероятност е с 36% по-ниска.

"Няколкото излишни килограми помагат на възрастните при някои здравословни проблеми, но това съвсем не означава, че хората с нормално тегло трябва да се стремят да напълнеят", подчертава Марк Кеплан, професор в Университета на Портланд, щата Орегон, ръководител на научния екип.

"Данните от това изследване отразяват само продължителността на живота, но не и неговото качество, а има много негативни последствия от затлъстяването, в това число високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и диабет", предупреждават канадските учени, цитирани от Би Би Си.
actualno.com

Няма коментари: