ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Жега ...


София. На 24 и 25 юли територията на България ще бъде засегната от гореща вълна. Температурите ще се повишат до екстремно високи стойности, по данни на НИМХ - БАН. В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите ще надвишат 35°, а в отделни райони в низините ще бъдат над 40°, до 42-43°. По-ниски, под 35° се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока.
Температурите са около и близки до рекордните, може някъде и да ги надминат. Най-висока температура днес е измерена във Велико Търново – 36,8 и в Сандански – 36,1. Високите температури са резултат от нахлуващия от югозапад горещ въздух от Северна Африка. Температурен рекорд е отчетен днес в Добрич от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Максималната измерена температура днес в Добрич е достигнала 35,1 градуса, като такава температура е била измерена на същия ден, но преди 100 години – 1909 година. За Варна днес максималната измерена температура е била 31 градуса, като това е нормално за периода. Температурата на морската вода е близо 27 градуса, а влажността на въздуха - около 65%.
За утре се очертават още по-високи температури, като за Варна повишението ще бъде с един два градуса.Захлаждане ще настъпи в неделя, 26.07.2009 г., когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15°. Заради високите температури от МВР въведоха ограничения в пътното движение поради високите температури, съобщиха от пресцентъра на МВР. ТИР-ове с тегло над 20 тона ще бъдат спирани от екипи на КАТ “Пътна полиция” заради високите температури – над 35 градуса. Засега тежкотоварните моторни превозни средства от посочения клас ще бъдат спирани по пътищата Русе - Бяла, Русе - Разград и Русе – Силистра.
От Пътна полиция уточняват, че ТИР-овете остават на изчакване до намаляване на горещината и нормализиране на температурата – под 35 градуса.
Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани високи температури, като с настоящата информация ще се запознаят областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
В предупреждението се казва, че е необходимо да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на пожари и да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.
При възникване на критична (бедствена) ситуация, дежурните в Оперативните комуникационно-информационни центрове в областите своевременно ще уведомяват оперативния дежурен в Ситуационния център на Министерство на извънредните ситуации.

МИС препоръчва: да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.

За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи. Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма. Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности. Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми.
Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно.
При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да приема течност.
Агенция "Фокус"

Няма коментари: