ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Валериан за по-добър сън


Проблемите със съня са предизвикани от много и разнообразни фактори от неудобна възглавница и хъркащ партньор, до нервно безпокойство. Съществуват много медикаменти против безсъние – от хапчета и чайчета до сиропчета и ароматни масла. Но един от най-добрите помощниците е корена от валериан – добър помощник от природата.
Растението валериан е има дребни цветчета и образуват съцветия, от корените на част от видовете се извличат ароматни масла. Разпространени са основно в Средиземноморието, в умерените и студени райони на Евразия и Северна Америка, и в Андите в Южна Америка. През 16 век се използва много успешно в парфюмерията. Есенцията, която се използва за медицински цели с извлича от корените на растението. Употребява се за направата на лекарства с успокояващо действие.
Значението „Да бъдеш здрав и силен” идва от латинското valere, като повечето историци смятат, че се отнася ктм полезните свойства на растението или просто заради силното му ухание. Според легендата валериана премахва всяка болка и се използва като лекарство още от древните римляни и гърци.
Традиционно се използва премахване на гастроентерологични проблеми и лениви черва, а корените се продават в САЩ като хранителна и диетична добавка.
Валериана се използва за справяне с проблеми със съня и безпокойство, както и за успокоение на мускулно напрежение.
Смята се, че ефектът идва след редовна употреба, но са отбелязани и случаи на моментно облекчение след приема на валериан.
lekar.bg

Няма коментари: