ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Проверяват още трима за свински грип у нас?


България купува още тестове за диагностика на мексиканската зараза

Още трима трима пациенти се изследват в националната референтна лаборатория по грип със съмнение, че са заразени със свински грип /swine flu/. Това съобщи държавният главен инспектор д-р Тенчо Тенев.
Грипните случаи са от Пловдив Смолян и Благоевград, като в един от тях става дума за 17-годишен младеж. Резултатите ще бъдат готови най-късно до два дни, уточни специалистът. Според д-р Тенев лабораторията за изследване на новия грип разполага с 1000 теста, които бяха предоставени от Световната здравна организация /WHO/. "Ще се наложи да закупим още тестове, уточняваме како финансиране ни е необходимо, каза здравният министър д-р Евгений Желев. Той подчерта, че няма повод за паника. Системата е в готовност да реагира при всеки един случай, специалистите от РИОКОС действат професионално.

Досега в Румъния и Гърция има доказани по 5 случая от новия грип /H1N1/. В Турция - 2. Общо 18 500 са регистрирани със заразата в света, 117 са починали. В Европа са заразени 605 човека. Най-много са заразените във Великобритания - 255, като 158 от тях са се заразили вътре на територията на страната. Испания е регистрирала 180 заболели, Германия -30.
Очаква се заразата да започне да се развива по-активно в Южното полукълбо, където сега е зима. В момента няколко фирми работят по изработването на ваксина срещу свинската зараза. До края на месеца се очаква да има готов продукт, каза д-р Ангел Пунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните заболявания" в МЗ. Той напомни, че за да може ваксината да се приложи на човек, трябват 6 месеца за изпитания. /АСН

Няма коментари: