ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Диета при диабет


Наистина, диабетът предполага доста ограничения. Но списъкът от продукти, които могат да останат във вашето меню, също не е малък. Ето какво препоръчват нашите консултанти:

Продукти, съдържащи голямо количество растителни влакна. От плодовете на първо място това са ябълките и грейпфрутът; от зеленчуците – лукът и чесънът. Можете спокойно да консумирате ядки.

Защото влакнестата храна не само понижава нивото на глюкоза, но и понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Винаги спокойно можете да използвате необработените зърнени продукти. Купувайте си тъмен ориз и макарони от твърди сортове пшеница.

Няколко пъти през седмицата можете да си приготвяте ястия от немазно говеждо месо или субпродукти – бъбреци, черен дроб, сърце. Но все пак, опитайте постепенно да преминете само на птиче месо.

За болните с диабет са позволени и дори полезни ястията от риба и морски продукти. И то по-добре да бъдат печени, варени или сушени. В никакъв случай пържени.

Винаги си избирайте обезмаслени млечни продукти – сирене, мляко, кашкавал. Не е желателно обаче диабето болните да консумират извара.

Можете да си позволите и яйца, но по-добре е само белтъците, защото жълтъкът може да увеличи нивото на холестерола.

ВНИМАНИЕ!
При диабет втори тип, за да контролирате теглото си, трябва да получавате не повече от 1500-1800 ккалории на ден. Половината от общото количество калории трябва да постъпва от въглехидратите. Един грам въглехидрати са приблизително 4 ккалории. Ако ви се полагат 1600 ккалории, то на въглехидратите се пада половината от тях – това са 200 грама въглехидрати на ден. Желателно е да си купувате продукти, на чиято опаковка е посочена енергийната стойност, за да можете по-точно да изчислявате необходимото количество. /БЛИЦ

Няма коментари: