ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

ТЕСТ-Алкохолик ли сте?


Учени от САЩ формулираха един-единствен универсален “алкохолен въпрос”, с помощта на който може да се определи дали човек е алкохолик или не, съобщава Medical News Today, посочвайки че въпросът е бил одобрен и се препоръчва от Националния институт за изследвания на злоупотребата с алкохол и алкохолизма (National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism; NIAAA) на САЩ.

Въпросът е: “Колко пъти през последната година сте изпивали повеч от 4 (за жените) или 5 (за мъжете) питиета на ден?”.
Под питие се разбира единична порция алкохол, равняваща се на 50 г. твърд алкохол, чаша вино или халба бира.
Смята се, че максимално допустимата употреба на алкохол от пълнолетен здрав мъж до 65 години, е максимум 4 питиета на ден и 14 питиета на седмица, докато за жените съответния показател е до 3 питиета дневно и 12 на седмица, посочва Washington ProFile.
Ефективността на въпроса била доказана при изследване на специалисти от Бостънския медицински център (Boston Medical Center; BMC) сред 286 американци, при които нездравословна употреба на алкохол била открита при 31%, като 6% от тях консумирали наднормени количества алкохол, но без проблеми и зависимост, 13% злоупотребявали и изпитвали проблеми, но нямали зависимост, а 12% вече били алкохолици.
Единственият въпрос показал 81,8% ефективност и 79,3% успеваемост при откриването конкретно на злоупотребата с алкохол.
Обикновено американските медици използват цяла серия от специални въпроси за откриването на алкохолизма, като според версията на Департамента по здравеопазването на САЩ, те са следните 10:
1. Пиете ли сам?
2. Стараете ли се да си намерите повод за пиене?
3. Нужно ли ви е често пиене, за да съществувате нормално?
4. Можете ли да намалите количествата алкохол или да спрете пиенето?
5. Става ли пиенето ви причина за насилие?
6. Пиете ли тайно от другите?
7. Ядосват ли ви забележките срещу пиенето ви?
8. Промениха ли се хранителните ви вкусове?
9. По-небрежни ли сте по отношение на външния си вид?
10. Треперят ли ръцете ви рано сутрин?
Положителен отговор на 5 и повече от въпросите означава, че човек прекалява с алкохола и в близко бъдеще може да развие алкохолизъм.
Точни данни за разпространението на алкохолизма в САЩ, както и в останалите държави по света няма, но се счита че около 50% от американците пият алкохол, като 15% от тях прекаляват с питиетата и са в зоната на риска.
За алкохолици се смятат около 5-7% от мъжете и 3-5% от жените.
Според правилата на Департамента на здравеопазването на САЩ, за алкохолик се смята човек, който изпитва постоянно влечение към алкохола, не може да се ограничава в процеса на употреба на алкохол, изпитва физическа зависимост към пиенето или пие редовно като постоянно увеличава количествата алкохол.

piperlivo.com

Няма коментари: