ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Полезни съвети в жегата


Не ходете под преките слънчеви лъчи без шапка в часовете между 10 и 18 ч. Приемайте около 2 литра течности на ден. Най-добре утоляват жаждата минералната вода със стайна температура и топлият чай. На хора с ниско кръвно се препоръчва айран със сол или таратор. Хипертониците трябва да следят стойностите на кръвното си поне два пъти на ден. Ако дълго време вървите под слънчевите лъчи, плискайте лицето си със студена или хладна вода и мокрете косата си, за да се предпазите от топлинен удар. Избягвайте тежка физическа работа и усилени спортни занимания в горещите часове. Резките температурни амплитуди са вредни, затова не пускайте климатика на максимална мощност. Разликата с външната температура не трябва да бъде по-голяма от 5 - 7 градуса.

Първа помощ


Топлинният удар възниква, когато тялото не успява да контролира температурата си. Тогава градусите рязко могат да се повишат над 40 по С. Това води до смърт или трайни увреждания. Симптомите на приближаващия удар са висока температура, червена кожа, главоболие, повръщане и световъртеж. Единственият начин да помогнете на човек е като го охладите. За тази цел го заведете на студено място, полейте го със студена вода, извикайте веднага Бърза помощ.
Топлинното изтощение е телесният отговор към загубата на течности и соли чрез потенето. Най-уязвими са възрастните хора. Симптомите са обилно потене, пребледняване, слабост и умора, главоболие и световъртеж. Помагат студените душове, неалкохолните напитки, климатикът.
Топлинните гърчове се получават при хора, които се потят заради напрегната физическа дейност. При тях се понижава съдържанието на сол в мускулите и това предизвиква гърчовете. Обикновено се познава по спазмите и болките на мускулите. За да се оправите, спрете да се движите, пийте сок или спортна напитка, потърсете лекар.
Топлинните обриви се появяват по врата, под гърдите и слабините или под мишниците. Най-доброто лечение е да намерите по-малко влажна и топла среда. Помагат пудрите, но кремовете пречат, защото държат кожата влажна.

standartnews.com

Няма коментари: