ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ензим предотвратява 30% от “безпричинните” аборти ..


Учени-имунолози търсят ензим, който може да предотврати 20-30 на сто от спонтанните аборти, за които няма конкретна причина. Това е една от темите, които се дискутират на провеждащия се край Варна Международен симпозиум по имунология на репродукцията. “Повтаряемите спонтанни аборти без конкретна причина обикновено се дължат на имунологични фактори. Тялото на майката възприема като чуждо тяло плода. Затова имунната им система се стимулира като се инжектират левкотици от съпруга или от друг човек. Разбира се прибягва се и до други процедури. Но все още се проучва ензимът, който ще задържи плода”, каза организаторът на медицинския форум проф. Райна Георгиева. Тя и колегите й участници - над 120 учени от различни държави, бяха категорични, че основната функция на репродуктивната имунология е близко до присаждането на органи. И ако се овладеят имунните проблеми при бременност, то те могат да се прилагат и при трансплантациите. Но е нужно у нас да се разработят схеми за профилактика на спонтанните аборти.

38-годишна жена, която 20 г. е прилагала методите на контрацепцията, накрая пожелала да има дете, но дългите години употреба на медикамента при нея се оказали рисков фактор, сподели професор от САЩ. Проф. Станимир Кюркчиев от Института по имунология и патология на размножаването у нас подчерта, че от 1974 г. у нас не е правено епидемиологично проучване за безплодието. Ако обаче се приемат евроизследванията, които показват, че 12% от семействата са с този проблем, у нас двойките с репродуктивен проблем са около 180 000.

Високото кръвно налягане (прееклампсия) при бременните, което може да доведе и до смърт на плода, също е проблем на имунологията. Заболяването се дължи на нарушени регулаторни механизми, въздействащи върху имунната система. Като важна част от репродуктивната имунология проф. Матей Крупиш от Полша посочи разработването на превантивни системи, които да предпазват хората от стерилитет.Райна Фичорова, която работи в Института по акушерство и гинекология в Харвард, работи в момента върху над 60 имунопрепарата, които предотвратяват разпространението на инфекции и възпалителни процеси на половите пътища, както и на СПИН. За да бъде препаратът по-евтин, човешките антитела в момента се отглеждали в картофи. Засега клиничните проучвания се провеждали върху животни и давали добри резултати, а върху хора те можело да се правят най-рано догодина.


източник: в. Позвънете

Няма коментари: