ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

МЗ и Ново Нордикс не се разбраха за инсулина

МЗ и Ново Нордикс не се разбраха за инсулина

Няма подписано споразумение между МЗ и фармацевтичната компания Ново Нордикс за цената на инсулина на водещата датска компания, предаде репортер на БГНЕС.

Крум Касабов, представител на компанията за България каза, че 65 000 българи, болни от диабет, между които и много деца поддържат живота си с техния инсулин.
Към него се обърнаха майки на деца болни от диабет с въпроса за сроковете в които ще се реши проблемът. Няколко майки и деца са там от сутринта в очакване на решението на спора между МЗ и "Нова Нордиск". Надявам се в рамките на следващата седмица, да се намери вече окончателно решение и пациентите да се успокоят, заяви след среща с представители на Министерство на здравеопазването Касабов. „По сега действащия закон ние трябваше да приемем цени от Португалия, но там нашите продукти са били изтеглени по същите причини, по които ще трябва да бъдат изтеглени и от България, направи паралел със друга страна в която има същият проблем той. "Затова ще трябва да ги даряваме”, коментира по-лошия сценарий представителят на датската компания. Предложението на фармацевтите е да се направи промяна в наредбата за случаите, когато има разлика между цените на отделните компании за лекарствата, които на 100% реимбурсирани. Препаратите, които се оказват, че не са с най-ниска цена в групата също да могат да присъстват на българския пазар. „Така пациентите ще могат да изберат и друго лечение, а не да се прехвърлят на всеки три месеца да сменят лекарствата си. Това на практика е невъзможно, освен това е много по-скъпо”, коментира той и допълни, че тази система на реимбурсация не е устойчива и налага на всеки три месеца промяна в лечението на пациентите. На въпрос на БГНЕС, защо проблемът е само с Нове Нордиск, а не и с останалите две компании, които доставят инсулин в България, Касабов каза, че техните цени са по-ниски от тези на датската компания.
Ако се окажат в положение, че техните продукти няма да се реимбурсират, те ще са достъпни в аптеките, но пациентите, които до сега са ползвали инсулин на „Нова Нордиск”, ще трябва да си ги купуват по цена на дребно с голяма надценка.
Представителите на компанията, смятат че проблемът на 65 000 българи, които ползват техния инсулин ще се реши в рамките на следващата седмица. Ако не, те ще дарят част от инсулина за преходен период./БГНЕС

Няма коментари: