Шведски учени проведоха експеримент сред болни от захарен диабет, според който канелата може да им помогне да се чувстват по-добре. Доброволците били разделени на де групи. Едната се хранела с оризова каша, а другата с каша, съдържаща няколко грама канела.
Резултатите сочат, че при тези консумирали канела, нивото на захарта след ядене било значително по-малко, в сравнение с другата група. Учение заключват, че канелата забавя усвояването на храната и я препоръчват на пациентите с диабет.
Тук диетолозите са съгласни до известна степен, но не пропускат да отбележат, че това явление се наблюдава и при някой други продукти – булгур, ленено семе, пресни листни зеленчуци. Булгурът дори е с предимство, поради факта, че не предизвиква алергия, докато при останалите продукти се наблюдава подобен ефект.
Специалистите са категорични, че диабетиците трябва да включват тези продукти по-често в храната си, за да се чувстват по-добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар