
Обичайно у нас приемът на сол се движи в порядъка на 12-14 грама дневно, вместо допустимите 3 до 5 грама. Жизнено важно е това огромно количество да бъде намалено, подчертаха специалистите и припомниха, че според изследователите от FDA необходимото за човека дневно количество натриев хлорид е 500-2400 мг, но по-безопасно за здравето е той да бъде намален под 1800 мг. Обезпокоителен е фактът, че само 12% от българите си приготвят и консумират безсолна храна и едва около 20% са готови да ограничат солта, след като бъдат информирани за вредата от нея. Близо 32% от новооткритите хипертоници си добавят сол към храната, при по-младите – във възрастовите групи между 35 и 54 г. този процент дори достига 50%, като някаква не особено изразена тенденция към намаление на консумацията се отбелязва при по-възрастните с артериална хипертония. Любопитна е и още една статистика: само 10% от солта в храната идва направо „от солницата на масата”, 5% се добавят по време на готвене, а останалите 85% се съдържат в готовите храни. Солта е най-евтиният и най-разпространеният консервант, а според едно епидемиологично проучване 70% от хипертониците у нас употребяват редовно храни, консервирани със сол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар