ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекарства – до колко помагат и до колко вредят

През последните години много лекарства се озоваха на „подсъдимата скамейка“, заради тежки странични ефекти. Дори парацетамолът, който е обичайно средство за самолечение и представлява добре проучена молекула, се оказва токсичен за черния дроб в случай на предозиране.
Причините: свръхдоза, неуместна употреба.
Практически няма лекарство без странични ефекти. Преди 2500 години древните гърци използвали една и съща дума за лекарство и за отрова. От медицинската практика е известно, че ако дозата не е адаптирана към индивидуалния проблем, от една страна лечението е поставено под въпрос, а от друга, се натрупват страничните ефекти. Същият проблем се появява, когато се прилага неподходящ за заболяването медикамент. В резултат на това се увеличава броят на хоспитализираните хора с оплаквания като кръвоизлив, проблеми с нервната система, стомашно-чревни неразположения, падане и травми. Поради самата природа на лекарствата е невъзможно да се избегнат всички рискове, свързани с приема им. Но предписването на един медикамент винаги е въпрос на баланс между лечебния и нежелания ефект. Като се осъзнават всички рискове, е възможно да се направи така, че страничните проявления да бъдат под контрол.
Бъдещето на фармакологията е именно в прозиводството на лекарства, адаптирани към определен начин на усвояване на техния химически състав. Засега това все още е в областта на научните изследвания.
Все пак съществуват определени правила, които ако се спазват, могат да намалят значително появата на странични ефекти:
1. Спазвайте предписанието. Това изглежда ясно от само себе си, но всъщност нерядко лекарското предписание не се спазва.
2. Четете листовките. Когато взимате някое лекарство за прърви път, прочетете   листовката. В нея ще намерите указание за приема и информация за евентуалните странични ефекти.
3. Контролирайте самолечението. Ако някое лекарство много е помогнало да някой ваш близък, това не означава, че ще бъде ефикасно и при вас, дори да имате същите симптоми.
4. Не прекалявайте със сока от грейпфрут. Той може да подсили някои странични ефекти на някои лекарства – статини, антидепресанти и други.
5. Правете редовни детоксикационни режими с билки, като андрографис, мащерка, репей и други. Най-добре е след всяко лечение с лекарствени препарати, да помислим и за изчистване на организма от страничните ефекти.

Източник: zdravalnik.bg

Няма коментари: