ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Спрете хъркането с 5 лесни стъпки

Да е тихо в спалнята не е знак за проблеми в сексуалния живот, а мечта за много двойки, в които единият хърка. Хъркането не е само „звуков“ проблем за спящите покрай хъркащия. Хъркането на първо място пречи на спящия да си отпочине добре, защото пречи на нормалния приток на кислород до дробовете, пише "Аз жената". Липсата на качествен сън води до смущения във всички функции на организма, а като „бонус“ получаваме един лесно раздразнителен и кисел човек на сутринта. Лесно раздразнителни и кисели са и всички, които се намират в близост до хъркащия – съпруги, деца и съседи. За да се сложи край на тази неприятна ситуация, можете да опитате някой (или всички) съвети за спиране на хъркането, които събрахме за вас от хора, които са успели да се измъкнат от оглушаващото нощно ръмжене.
1. Правилно хранене и отслабване
Хъркащите не трябва да прекаляват с тежките и мазни храни непосредствено преди лягане. Най-добре е вечерята да е само от плодове и мляко, не по-късно от 19 часа.
С такава лека вечеря ще се постигне и още един важен ефект – отслабване с няколко килограма.
Често наднорменото тегло е основната причина за хъркането заради наедряването на тъканите.
2. Без алкохол и цигари
Алкохолът отпуска. Това е и основната причина много от нас да завършват деня си с чаша питие. Лошото е, че се отпускат и причиняващите хъркане тъкани. За цигарите е повече от ясно, че затрудняват дишането.
Никотинът, катраните и всички знайни и незнайни канцерогенни вещества от тютюна се полепват по носа, по гърлото, по дробовете и пречат на всички нормални функции на организма.
Не е изненадващо, че след тежка вечер с много алкохол и цигари хъркат и хора, които в нормално състояние нямат този проблем.
3. Промивка на носа
Запушването на носа и сухият въздух в помещенията също могат да причиняват хъркане. Дори да нямате хрема, е хубаво да прочиствате носа си със солен разтвор.
Можете да пълните спринцовка с физиологичен разтвор или да използвате спрейовете с морска вода от аптеката.
Ако го правите вечер непосредствено преди лягане, ще прочистите носа и ще намалите вероятността от запушване на пътя на въздуха.
4. Упражнения против хъркане
Тренирането на носоглътката понякога има положителен ефект върху хъркането. УНГ специалистите препоръчват три прости упражнения против хъркане:
- притиснете езика до небцето си и задръжте така 10 секунди. После отпуснете.
- Изплезете езика и се опитайте да докоснете брадичката си с върха му. Повторете и двете упражнения по 10 пъти.
- Пейте. Дори да го правите фалшиво, целият процес по звукоизвличане укрепва мекото небце и останалите тъкани, чието отпускане причинява хъркане.
5. Спрейове, щипки и операция
Ако горните 4 стъпки не помогнат поне да намалите хъркането, можете да се обърнете за помощ към медицината и фармацията.
Има спрейове, които съдържат „смазващи“ съставки, благодарение на които намаляват вибрациите на меките тъкани, а с това и звукът, който се издава.
Щипките за хъркане се закрепват за ноздрите и облекчават дишането през нощта. Въпрос на тренинг е да започнете да ги слагате както трябва.
В сериозни случаи, в които хъркането се дължи на физиологична особеност, трябва да се прибегне до операция.
Ако сте опитали всичко друго, поне за месец, и няма резултат, можете да се обърнете към УНГ специалист, който да провери дали нямате сериозна физиологична причина, заради която да хъркате.
А докато вие се опитвате да се справите с хъркането, подарете тапи за уши на хората около вас. Нека едно хъркане да не се превръща в повод за раздяла.
Източник: pik.bg

Няма коментари: