ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Майка излекува детето си от аутизъм, вижте как!

Биохимикът Катрин Рийд от Сан Франциско е намерила начин, с който свежда до минимум симптомите на аутизъм при деца. Това е диета, която изключва натриев глутамат, съобщава Fox News.
Нейните заключения са на базата на анализ на невробиологични изследвания и личен опит. На дъщеря й на две години е поставена диагноза " аутизъм", сега е на седем години и според учения проявите на болестта „напълно са изчезнали".
Диетата, за която говори за д-р Рийд, е различна от тези, които са били известни досега. Според нея от храната на дете с аутизъм трябва да бъде изключено само едно химическо съединение – хранителната добавка за усилване на вкуса - мононатриев глутамат (други имена – E 621, E 631, хидролизиран растителен протеин).
Според нея 95% от преработените храни съдържат натриев глутамат, обаче производителите имат право да не посочват наличието му, ако съдържанието не надвишава определено ниво.
Въпреки че в момента няма никакви данни, научно подкрепящи теорията на Рийд (глутаматната хипотеза за аутизъм вече съществува), биохимикът вярва, че е върнала към нормално състояние седемгодишната си дъщеря Брук, което е ясно доказателство за верността на тази идея.
Когато детето е на две години, Катрин и нейният съпруг - клетъчен биолог, забелязват признаци на аутизъм: диви истерии, които продължавали в продължение на няколко часа, стереотипно поведение, трудности в общуването и обучението, както и проблеми с червата.
Данните от изследването показват, че детето има средна степен на аутизъм. "Тя живееше в някакъв собствен свят – споделя майката на Брук. – Нейните действия се повтаряха, тя показваше признаци на невроза с натрапчиви състояния и започваше да крещи истерично, ако я водех у дома по друг път, а не по обикновения".
Веднъж Рийд се натъкнала на статия за ролята на глутамата в организма: това съединение е необходимо за предаване на импулси между невроните и клетките от други тъкани, то е включено в познавателните процеси на мозъка, но излишъкът на глутаминова киселина може да предизвика различни неврологични разстройства. Затова Рид изключила от храната на детето всички продукти, съдържащи мононатриев глутамат и според нея симптомите на аутизъм изчезнали напълно. Постепенно детето станало по-социално адаптирано, у него изчезнало  напълно стереотипното поведение и се подобрила  координацията.
След като Рийд видяла резултатите от прехода към свободна  от глутамат диета с дъщеря си, тя основава организация с нестопанска цел, Unblind My Mind , изучаваща ефекта на храната върху мозъка. Според нея у 74 от 75 деца, с които е работила в рамките на организацията, е настъпило значително подобрение.

Няма коментари: