ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Откриха ключа към безсмъртието

Теломеразата е ензим, който се смята за основен инструмент за подмладяването на клетките и обещава победа над старостта, а може би дори и над смъртта.
Учените от университета на Копенхаген съвместно с международна изследователска група за първи път съставиха детайлна карта на структурите на теломеразата. Картата на структурата на теломеразата ще помогне да се разберат механизмите на дейността на този ензим и да се създадат препарати срещу старчески заболявания и рак.
Изследването е проведено в рамките на борбата с онкологичните заболявания и е най-голямото по рода си – 1000 учени от целия свят са събрали и обработили кръвните анализи на над 200 000 души.
Учените вече са готови да обявят първите резултати от мащабната работа. Преди всичко е изяснено, че различията в теломерните участъци ДНК са свързани с дължината на теломера и с риска от заболяване от различни видове рак. Неочаквано откритие е, че вариантите на ДНК, които са предизвиквали заболявания, не били аналогични на тези, които променяли дължината на теломера. Това говори, че теломеразата играе много по-сложна роля, отколкото се смяташе по-рано. От една страна, това усложнява процеса по разгадаване на нейната тайна, а от друга, „настройката" на теломеразата може да реши множество проблеми с човешкото здраве.
Очевидно ензимът теломераза наистина е ключ към управлението на всички 50 трилиона клетки на човешкия организъм. Всяка клетка има 46 хромозоми и в края на всяка хромозома се намират защитните „капачки" на теломерите. Всеки път, когато клетката се дели, теломерите се съкращават. В края на краищата те стават прекалено къси, за да защитят хромозомите, и клетката загива. Раковите клетки самостоятелно произвеждат теломераза, тоест удължават теломерите и остават вечно млади. Ако успеем да повторим този трик с обикновените клетки, без да ги превърнем в ракови, то вечната младост ще престане да бъде фантастика.
Разшифроването на структурата на теломеразата е важна крачка по пътя към възможността за точно предсказване на риска от развитието на различни видове рак. Тя ще помогне на учените да открият и ключовите точки за контрол на антистареещите функции на теломеразата.

Източник: actualno

Няма коментари: