ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Имплантираха на човек череп, напечатан на принтер..

Миналата седмица в САЩ е извършена уникална операция - на пациент с тежка черепна травма са заменени 75% от черепните кости с полимерен имплант, който е отпечатан на 3D принтер.

Според изданието Los Angeles Times, малко преди операцията новата технология е одобрена от американското министерство на здравеопазването. В допълнение, FDA (Food and Drug Administration - държавната система за контрол на качеството на хранителни продукти, лекарствени средства и медицински изделия) е одобрила за клинично използване технологията за произвеждане на полимерни черепни импланти OsteoFab - OPSCD (Patient Specific Cranial Device), разработена от компания OPM (Oxford Performance Materials).

Съобщава се, че технологията за триизмерен печат позволява производството на протези за абсолютно всички кости.
Имплантите са изработени от полимер с висока якост PEKK, който се използва в биомедицинските технологии. При отпечатването костта на пациента се "възстановява" слой по слой по индивидуален 3D-модел, получен чрез сканиране на необходимия от замяна участък на костта.
С цел да се остави пространство за бъдещи естествени деформации, в материала са пробити дупки, което ще обезпечи продължаващия растеж на клетките.

OPM вече е готова да приема поръчки за костни протези (изготвянето на индивидуален имплант отнема около две седмици). Компанията е убедена, че нейната иновативна технология ще направи революция в ортопедичната хирургия.
Източник: kaldata.com
 

Няма коментари: