След анализ на 20 научни изследвания, експертите открили, че ежедневното похапване на десерта всъщност е полезно за здравето.
Докладът на Cochrane Group сочи, че химикалите, съдържани в какаото, което е основна съставка на шоколада, могат да помогнат на хората, които страдат от високо кръвно налягане.
Смята се, че какаото съдържа флаваноли, които произвеждат химикали в организма, способстващи за свиването на кръвоносните съдове.
Учените предупреждават, че резултатите им все още не са категорични и предстои да се правят по-сериозни изследвания. Въпреки това те подчертават, че известно количество какао, консумирано дневно, може да бъде полезно. Става дума за 3 до 105 г. на ден.
В дългосрочен план обаче още не е известен ефектът от какаото върху кръвното налягане.
Няма коментари:
Публикуване на коментар