ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Който яде всеки ден мляко, яйца и месо, умира рано

Д-р Георги Гайдурков е завършил медицина през 1985 г. в МА - София, и психология през 1996 г. в СУ „Св. Климент Охридски" - специалност „Клинична и консултативна психология". Специализира нутрициология (наука за храненето на човека) към Свободен медицински факултет. Работи 12 години като терапевт в Центъра по хемодиализа към болница „Св. Ана", София. От 1992 г. е редовен консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. Един от основателите на фондацията „Живот без лекарства".
Какво ни съветва диетологът, за да се преборим с традиционната за този сезон пролетна умора и за здравословния начин на хранене.
Кои продукти дават най-много отпадъци?
- Вместо да измисляме топлата вода, да си спомним какво сме правили ние, българите, преди стотина години пролетно време. Спазвали сме пост, определен от религията. Българинът 200 дни в годината не е приемал животински продукти, не е консумирал месо, сирене, кашкавал, яйца, мляко. Така че категорично мога да кажа, че животинските продукти дават най-много отпадни вещества. Затова пролетно време, когато боледуваме повече, е добре да си почистим „къщичката", както правим това с домовете си. Това в още по-голяма степен е задължително в днешно време, когато храната е „обогатена" с редица Е-та, консерванти, оцветители и т.н. Т.е. ние приемаме видоизменена храна, която внася дискомфорт в организма.
Какво трябва да сложим в чинийката си през пролетта?
- Да си спомним за традиционните за нас гозби през този сезон и за Великденския пост. Месото дава много азотни тела, окислява тялото, а всяка киселинност дебалансира, гълтайки калций - т.е. киселината разяжда тялото. Кравето мляко е изключително опасно, особено за малки деца. Да, те трябва да приемат мляко от майките си, докато са малки, но оттам нататък нямат потребност от животинско мляко. То провокира алергии, хронични заболявания, тъй като увеличава образуването на слуз в организма. Който яде мляко, яйца и месо всеки ден, непрекъснато се разболява и умира рано. Затова са слагали табу, под формата на религиозни пости. Тялото ни е природата, то се самовъзстановява и е автомат на здравето. Храната е базовият фактор на природата, който пуска програмите за самоочистване в нас. Ако изядем нещо мъртво, малко от смъртта идва в нас. Затова казваме, че трябва да консумираме „жива" храна.
Дойде ли пролетта, трябва да се вземем в ръце, да се раздвижим, да спортуваме повече, за да се усили обмяната на веществата. Ако вместо животински продукти, половината от дневното ни блюдо бъде от сурови ядки, плодове и зеленчуци, всичко ще е по-различно. Другите основни храни са задушени зеленчуци, царевица, бобови продукти, ориз, елда, киноа, лющено просо, жито, овес, нахут - много стара храна за българите, която днес не се консумира. Преданието казва, че св. Иван Рилски се е хранел с нахут и овес - зърнена и бобена култура, най-добрата и пълноценна комбинация. Ако добавите сурови ядки, плодове и зеленчуци, не може да имате дефицити в организма. Дори да не направим пост, всеки може да включи повече растителна храна в дневното си меню и да замени част от животинските продукти, които редовно консумира. Хлябът и тестените изделия, колкото и да е странно, също дърпат назад организма. Дори пълнозърнестите продукти имат висок гликемичен индекс, те вдигат холестерола. Солта трябва да се ограничи с приема на храна - българите приемат повече от 10 пъти сол дневно, отколкото е здравословната норма. Приемайки много сол, веднага губим калций, магнезий, цинк, които се изхвърлят от организма заедно с бялата подправка. Също така, приемайки много сол, организмът прави опит да я разгради, в резултат на което се получава оток. Така солта прави хората дебели, тъй като задържат течности.
Източник: SNews.bg

Няма коментари: