ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

След 60 г. хипотонията уврежда мозъка и сърцето

Ниското кръвно налягане често се подценява - за сметка на високото. В някои случаи наистина няма за какво да се тревожите, в други обаче трябва да вземете мерки. За младите хора хипотонията най-често не представлява риск за здравето, а носи само временно неразположение. При възрастните, над 65-70 г. обаче, може да доведе до исхемичен мозъчен инсулт или миокарден инфаркт.
За ниско кръвно налягане говорим, когато горната граница падне под 100", обяснява доц. д-р Стефан Денчев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска". На хората от различни възрасти падането на горния показател за кръвно налягане се отразява различно.
"При младите хора ниското кръвно е придружено със световъртеж, сънливост или прекалено бързо уморяване", обяснява доц. Денчев. Tова се случва, ако организмът се дехидратира или човек е стоял дълго време на слънце. Хипотонията обаче не създава рискове за младите, тъй като техният организъм е по-гъвкав и лесно се адаптира. Често пъти дори не се усеща. Когато обаче кръвното падне рязко, може да се стигне до припадък. В такива случаи трябва да се пият много течности. "Хубаво е да са солени, защото солта задържа водата в кръвоносните съдове", казва доц. Денчев.
Айрянът е идеален за "бърза помощ"
при припадък. Със сол, разбира се. Специалистът съветва още да се легне, като краката трябва да са на по-високо ниво от главата. Кафето по принцип повишава кръвното налягане, но при криза действието му е спорно и често пъти непредвидимо. "От една страна, кофеинът в нормални дози има съдоразширяващ ефект. В някои случаи обаче може да задълбочи ниското кръвно", обяснява кардиологът. Според специалиста обаче
едно кафе на ден помага
за поддържане на нормалното кръвно. "Всичко това се отнася за млади хора, които нямат сериозни заболявания, т.е. не са прекарали сърдечен или мозъчен удар например", допълва доц. Денчев.
При по-възрастните, над 65 г., рисковете са много повече. Хипотонията при тях създава рискове от мозъчна хиперфузия, включително с формиране на исхемичен мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда. Нестабилните показатели на кръвното крият различни рискове. Ако горната граница е ниска, има опасност за мозъка, ако долната пада - за сърцето.
"Възможно е при по-възрастни с хипотония да се появи болка в сърдечната област поради нарушено оросяване.
Зад едно на пръв поглед постоянно ниско кръвно може да се крие проблем с жлезите. "Има една болест на Адисон, която е със силно изразена хипотония. Стига се до там, че
пациентът не може да става от леглото
обяснява доц. Денчев. Това заболяване крие сериозни проблеми с надбъбречните жлези, но единият от симптомите му е ниското кръвно.
Хипотонията може да издава проблеми и с ниското ниво на женския хормон при по-млади жени. "Естрогенът по принцип има съдоразширяващ ефект. Този хормон и действието му са причината, поради която хипертонията се отключва у жените доста по-късно, отколкото при мъжете", обяснява специалистът.
Хубаво е, ако често горната граница е под 90 при възрастните, да се потърси консултация при лекар. "Не е задължително да има проблем. Добре е да се направят изследвания, за да се изключат проблеми с надбъбречните или щитовидната жлеза, както и други ендокринни заболявания.
За разлика от хипертонията, при ниското кръвно
няма храни, които строго да се избягват
"Трябва да се консумират много от естествените витамини - плодове и зеленчуци.
Младите хора да си набавят всички протеини от растителен и животински произход", съветва лекарят. Движението също така е от особено значение. "Като се започне от най-обикновеното ходене и постепенно натоварването се увеличи и се стигне до активно спортуване. Не е задължително да е на открито, може да се поизпотите и във фитнеса.
Радослава ЙОРДАНОВА/АСН

Няма коментари: