ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пролетта сваля високото кръвно

Шантавата пролет подлудява кръвното, предупреждават кардиолозите. Редуването на жега със студено и мъгливо време, което ни мъчи тази година, е най-коварно за хипертониците, предупреждава д-р Стоян Ралев от Бургас. Кардиологът обяснява, че приспособяването към новия сезон изисква пренастройване на целия организъм и води до промяна на тонуса на кръвоносните съдове. По правило през зимата кръвното налягане е по-високо, отколкото в топлите месеци, обяснява д-р Ралев.

Жертви на капризите на времето стават най-често болните с аритмия, мозъчно-съдова болест, а също така хипертониците и хипотониците. За оплаквания понякога е виновен само климатът - температура, атмосферно налягане, влага, магнитни колебания. Но и менюто не бива да се подценява. One apple a day keeps the doctor away! (Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен) - известната английска максима припомня и доц. д-р Мария Миланова, шеф на Клиниката по спешна кардиология в "Пирогов". "Пролетта е идеалният сезон да се хапват повече плодове и зеленчуци, които имат антиоксидантно действие и протектират сърцето", категорична е специалистката. И поръчва с две ръце средиземноморската диета - риба, маслини, зехтин, задължително с чаша хубаво червено вино. Многобройни изследвания са установили, че гроздовата напитка има протектиращо действие върху сърцето. "Сърдечният мускул работи по-добре и ако му се осигурява всеки ден по един час разходка на чист въздух", категоричен е д-р Ралев. "Това е незаменима профилактика, работата може и да почака", допълва кардиологът с 30-годишен опит. По думите му, през последните години има бум на пациентите хипертония заради стрес. Тези проблеми могат да се избегнат при спазване на оптимален режим на работа, хранене, спорт и почивка, смята д-р Ралчев.
"Хронично болните пък трябва да си взимат стриктно лекарствата и ако се почувстват зле, да потърсят консултация за оптимизиране на терапията", предупреждава доц. Миланова. И напомня - контролните прегледи при кардиолог трябва да се провеждат на 3 или най-много на 6 месеца. "Всяка самоволна промяна на терапията крие риск за здравето, самолечението при проблеми с кръвното също е недопустимо", категоричен е д-р Ралев. Добрата новина е, че напоследък българинът е проявява по-голяма грижа за здравето си. "Все повече нашенци изследват холестерола си по собствено желание и са готови да полагат усилия за снижаването му", признава д-р Ралев.
Високото кръвно повишава от 6 до 8 пъти степента на риск за развитие на миокарден инфаркт или мозъчен инсулт, припомнят кардиолозите. Около 2 млн. българи страдат от хипертония, по неофициална статистика. Половината от тях дори не предлагат, че имат такъв проблем и съответно - не се лекуват.
Росица Стоянова
Румяна Милева
standartnews

Няма коментари: