ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Откриха лек против стареенето

Секретът на тайната на вечната младост бе отключен от учени в серия от забележителни изследвания, които отварят пътя към така желаната „вечна младост”. По-дълъг живот, без болести като Алцхаймер, с кожа и коса, запазили младежкия си блясък. Запазени репродуктивни функции през целия жизнен цикъл. Всички тези неща стават все по-реални, съобщава Daily mail, позовавайки се на американското списания Nature.

Изданието представя резултати от забележително изследване, което може да постави основата за създаването на хапче, спиращо стареенето. Зад това изследване стои онкологичният специалист Роналд де Пиньо от американския университет Харвард.

Той успява за първи път да обърне процеса на стареене при животни след тестове върху мишки. Преди опитите „гризачите старци” имали кожа, мозък и органи, които могат да се сравнят с тези на човек на 80 години. Само след два месеца третиране със специални лекарства мишките се подмладили значително. Мъжките, които били стерилни, пък вече можели да имат поколение.

„За първи път виждаме обратен на стареенето процес”, коментира Де Пиньо, като уточнява, че развиване на откритието му ще донесе огромни ползи.

„До 2025 година на Земята ще има 1,2 милиарда души над 60-годишната възраст. При тях рискът от ракови заболявания, Алцхаймер и сърдечни болести е много голям. Така останалата част от обществото е изправена пред огромното предизвикателство да посрещне финансовата и емоционалната тежест да се грижи за тези хора”, разсъждава докторът.

С „магическото“ му хапче обаче редица тежки болести няма да получат необходимата среда за развитие. Просто възрастните хора ще са с по-млади организми и по-издръжлива имунна система.

Роналд де Пиньо се съсредоточава върху окончанията на хромозомите, наричани теломери, които на практика са нещо като малки биологични часовници. При всеки цикъл на делене на клетките теломерните участъци се скъсяват поради неспособността на ДНК полимеразата да синтезира копие на самия край на хромозомата. Така те стават толкова малки, че клетката умира.

Ключовият ензим теломераза обаче, с помощта на своя собствена РНК матрица, достроява и удължава теломерните последователности. Но в повечето диференцирани клетки теломеразата е блокирана. Доктор де Пиньо успява да намери начин да „отключи” този ензим и да го „принуди” да функционира.

Първоначално ученият очаквал това да доведе до спиране или забавяне на стареенето, но бил изумен, когато се стигнало до процес на подмладяване.

Сега Де Пиньо е убеден, че може да се направи хапче, което да действа по същия начин и при хората. При поемане в средна възраст то може да забави или предотврати развитието на Алцхаймер, сърдечни заболявания или диабет. Дори може да удължи продължителността на живота.

Но... Както винаги има едно „но”. Доктор Де Пиньо предупреждава, че високите нива на теломераза могат да ускорят значително растежа на злокачествените тумори и в тази връзка ще трябва да се вземат мерки с други лекарства.

Няма коментари: