ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сензация: Край на вирусите и настинките


За сензационно научно откритие, което може да спаси живота на милиони хора пише днес на сайта си The Independent. Това може да сe случи след удивителното откритие, направено в една от лабораториите на Кембридж, пише сайтът.

За първи път учените са доказали, че имунната система на човека може да унищожи вируса на простудата, след като той попадне в човешката клетка. Преди това се смяташе за невъзможно.

Откритието отваря вратата за развитието на нов клас антивирусни лекарства, които действат чрез повишаване на този природен вирус за унищожаване на устройството на клетката. Учените смятат, че първите клинични изпитания на нови лекарства на базата на констатациите може да започне в срок от две до пет години.
Изследователите смятат, че много други вируси, причинители на редица заболявания могат да бъдат унищожавани от този нов подход.

Вирусите все още са основните „убийци” на човешкия род. От тях умират два пъти повече хора, отколкото от рак, защото те „се крият” от естествената имунната защита на клетките и от силните антибиотици, които се прилагат в борбата с бактериалните инфекции.

Учените от известната в цял свят лаборатория по молекулярна биология в Кембридж ще накарат преподавателите да пренапишат учебниците по медицина, в които се казва, че човешката имунна система е много ограничена във възможностите си да разрушава вирусите с помощта на антивурисни антитела в клетката.

Проучването е публикувано за сега на страниците на специализираното списание „Бюлетин на Националната академия на науките”. В него се споменава, че човешките клетки участващи в експеримента са култивирани в лаборатолни условия и ще трябва да бъдат заменени при понататъшните изследвания от животни преди да се ремине към клинични изследвания с хора.

Няма коментари: