ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пробиотиците - спасители от природата


В сезона на хремите, настинките и грипа лекарите предпочитат да изписват антибиотици. Тези химически вещества убиват вирусите, но заедно с това нанасят поражения на организма. Като тяхна безспорна алтернатива в последните години се налагат пробиотиците. Това са микроорганизми, които, приети чрез храната или под формата на таблетки, действат благоприятно върху всички органи и системи в човешкия организъм.

За разлика от антибиотиците, което в превод от гръцки означава „унищожавам живот”, пробиотик означава „създавам, възстановявам живот”. Човешкият организъм се състои от около

100 млрд. живи клетки

Десет пъти повече са микроорганизмите, които живеят от косата до петите ти. Те се разделят на лоши – причиняват различни заболявания, като стафилококи и стрептококи. Броят им е 180. Когато количеството им в организма ни се увеличи, ние се разболяваме. Добрите микроорганизми се наричат пробиотици. И като всяко хубаво нещо те са в ограничено количество, само 15 на брой, но пък за сметка на това са приети от Световната здравна организация. Над 1200 други микроорганизми са латентни. Приемаме ги за неутрални, но някои от тях може да се развият като лоши. За повечето от тях не знаем как действат и дали в един момент ще подобрят организма ни или ще го разболеят смъртоносно. Повечето от латентните микроорганизми на практика след време стават лоши.

Преди четвърт век било установено, че язвената болест се причинява от хеликобактер пилори. Преди десетина години бе установено, че възпалението на дебелото черво и колитите са в резултат на микробактериум паратуберкулозис. Учудващо е, че той се намира в млякото и екскрементите на домашните животни. Чрез тях го поглъщаме и развиваме колити.

Когато пием антибиотик, той
унищожава всички микроорганизми

у нас, както болестотворните, така и полезните и неутралните. Пробиотиците пък възстановяват нормалното равновесие в организма и му създават възможност той да оздравее, като потискат развитието на вредните микроорганизми. Същевременно стимулират имунната система. Ползата от тях не стига дотук. Те притежават антитуморен и антиалергичен ефект, чрез тях може да се намали лошият холестерол.

От всички пробиотици най-мощен с подчертано оздравително действие е

българският лактобацилус булгарикус

който живее само на територията на нашата страна. Разликата между него и останалите пробиотични микроорганизми, както и бифидобактериите, е, че той е от растителен произход, живее в растенията и в някои изворни планински води. От всички познати пробиотици именно той е с най-мощния антитуморен ефект.

Преимуществото им е, че за тях не е нужно изписване от лекаря. Могат да се приемат чрез млечно-киселите продукти или чрез хапчета, които се продават в аптеките. Не дават никакви странични ефекти. Някои от рекламираните обаче не са особено здравословни, тъй като лактобацилус булгарикус в тях не е в живо състояние. Оригиналните се произвеждат със специална обвивка, която ги поддържа в живо състояние.

В аптеката човек трудно може да различи кой пробиотик е най-добър и кой по-малко действащ./monitor.bg

Няма коментари: