ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Няма да ни лекуват, ако парите в НЗОК свършат?


Държавата да не е задължена да поема лечението на пациенти, ако парите на Здравната каса и здравното министерство свършат, предвижда проект за промени в наредби на здравното ведомство. За това алармираха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, предаде Дарик.

Ако се приемат наредби, които увеличават достъпа до лечение на пациенти, които са имали нужда от здравни услуги в момент, в който бюджетът е изчерпан, то гражданите няма да могат да съдят държавата. Според експертите в момента много дела се печелят заради забавяне в лечението, но ако тези текстове бъдат приети, държавата ще има право да не плаща лечението дори на здравно осигурени граждани, ако бюджетът е изчерпан.

Същевременно данни от проучване на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители сочат, че годишно държавата плаща около 21 евро на здравноосигурен за година.
Средно за ЕС публичните средства за глава от населението за това перо са 193 евро. Българите дават 1,5 млрд. за лекарства, 2 млрд. за алкохол и 2,5 млрд. за цигари, сочи още статистиката.
България е единствената държава в Европейския съюз, в която пациентите плащат повече от половината от стойността на лекарствата.

Фармацевтите обясниха, че високият процент на ДДС в България покачва цените на лекарствата. Ако един медикамент тук струва 15,12 лв., то в Испания ще е 13,10 лв. Причината е, че в България ДДС-то е 20%, а там за лекарства се плащат 4% данък добавена стойност. Освен това 83% от лекарства у нас, които консумира българина са генерични, тоест молекули, които са извън патент, стари и отдавна са извън употреба, сочат още данните на асоциацията.

Лекари и фармацевти отново алармираха за употребата на хранителни добавки и липсата на контрол върху качеството им. Д-р Борислав Борисов даде пример с пациент, който имал тумори на прешлените, а дълго време се е лекувал с хранителна добавка за ишиас. dir.bg

Няма коментари: