ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ужас, кашля като магаре!


Студеният въздух пресича пристъпите, но най-сигурно е с антибиотик


"Кашля като магаре". Тази шеговита реплика, с която майките често се оплакват една на друга, понякога крие много опасности. Защото, ако кашлицата наистина е магарешка, се налага сериозно лечение с антибиотик. А неприятната новина е, че през последните години се увеличават случаите на децата, болни от коклюш, призна пред "Стандарт" проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Пропусната ваксина - това е основната причина за бума на коклюш, признава националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Все повече родители гледат с недоверие на имунизациите. И не боцкат малчуганите. Пропусната ваксина обаче крие много рискове, предупреждава проф. Кантарджиев. Да, инжекцията не дава 100% гаранция, че заразата ще ви подмине. Но е сигурно - ако магарешката кашлица пипне детето, лечението ще е по-бързо и по-лесно, подчертава проф. Кантарджиев.
Родителите трябва да са нащрек и за друго - имунитетът срещу коклюш е само седем години. На практика възрастните нямат такъв, обяснява националният консултант по микробиология. И препоръчва, когато в семейството има малко дете или се чака бебе, родителите и бабите да се ваксинират срещу коклюш - за всеки случай.
Защо? Магарешката кашлица е изключително коварна. Най-опасна за малките деца. А за бебетата може да се окаже и смъртоносна. Коклюшът докарва организма на мъниците до пълно изтощение. А най-сериозното усложнение при бебетата е тежка пневмония, която може да завърши фатално, алармират педиатрите. Поради тази причина и ваксинацията срещу коклюш е задължителна в имунизационния календар и се прави от всички лични лекари.
Как се познава болестта? Коварното е, че през първата седмица няма почти никакви симптоми. И родителите често я бъркат с настинка - неразположение, придружено от безобидна хрема и лека суха кашлица. Подозренията за коклюш се пораждат едва през втората седмица. Тогава пристъпите на кашлица стават много продължителни. Малките деца започват да повръщат и да се давят. Най-специфичният признак, че детето има коклюш, е силният магарешки звук, който то издава, опитвайки се да си поеме въздух.
Един болен човек може да зарази около 17 здрави с пръските от кашлицата си, предупреждава доктор Кантарджиев. Специалистите съветват, всеки, който е бил в близък контакт със заразен от коклюш, да вземе незабавно антибиотици след консултация с лекар. Диагнозата пък се потвърждава едва след лабораторни тестове, уточнява националният консултант по микробиология.
Колко трае лечението? При по-леките случаи коклюшът отшумява за около месец. При тежките обаче пристъпите продължават два-три месеца
Според прочутия педиатър Бенджамин Спок студеният въздух има много благоприятен ефект върху магарешката кашлица. Със стоенето на открито обаче не бива да се прекалява заради опасност от простуда. Проф. Кантарджиев също признава, че чистият планински въздух облекчава кашлицата. Някои родители дори качвали децата си на аероплан, за да спрат пристъпите.
Медиците обаче категорично отричат старата рецепта, че най-добрият цяр за коклюш е магарешкото мляко. Това е бабина дивотия, не се подвеждайте, категорични са докторите. /standartnews.com
Райна Харалампиева

Няма коментари: