ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Растенията, които ефективно отстраняват токсините у дома


Независимо дали вашият апартамент/къща са нови или стари, в тях всекидневно се натрупват солидни количества нездравословни замърсители. Токсините, които се отделят от бои, пластмаси, килими, почистващи разтвори и различни строителни материали, могат да причинят редица поражения върху здравето на вашето семейство.

Има три основни химически съединения, които се спотайват из кътчетата на дома:
- формалдехид (килими, лепила, бои);
- бензол (пластмаси, синтетични жици, смазочни масла, предмети от гума, пестициди);
- трихлороетилен (разтвори за премахване на бои, препарати за почистване на килими, лепила и други слепващи вещества).

За наш късмет природата е измислила начин как сама да се пречиства от повечето замърсявания, които хората й причиняват. Ето някои домашни растения, които по естествен път ефективно отстраняват токсините, натрупващи се из затворени помещения.

Спатифилум
Още в началните класове са ни учили, че растенията умеят да превръщат въглеродния диоксид в кислород. Но, както изследователите от НАСА откриват през 1980 година, спатифилумът може и друго - да абсорбира безпроблемно замърсители като бензола, формалдехида, трихлороетилена и много други. За да оптимизирате способността на това растение да пречиства въздуха във вашия дом, не позволявайте по неговите листа да се натрупва прах.

Добрата новина е, че спатифилумът е едно красиво и доста непретенциозно растение, което не изисква някакви по-специални грижи. Вирее еднакво добре както на приглушена, така и на ярка светлина. Обича малките саксии, трябва да се полива редовно, като не се допуска пълно изсъхване на почвата, и се пресажда един път на 2-3 години.

Драцена
Има различни видове драцена, които се различават по своята форма, размер и цветове. Всеки един от тях е подходящ за дома и върши чудесна работа за поддържането на здравословни условия за живеене. Драцената е доказано средство за отстранява на формалдехид, ксилол, толуол, бензол и трихлороетилен. По принцип идеалната температура за нейното отглеждане е 12-21 градуса. Вирее най-добре на светли или полусенчести места, където няма пряк достъп на ярки слънчеви лъчи.

Хубавото е, че през лятото спокойно можете да извадите драцената на открит балкон или тераса, а през зимата да я приберете и да я гледате в помещение с температура около 12 градуса.

Цветарски хризантеми
Много растения, които имат прекрасни цветове, се славят и със своите чудни качества да пречистват въздуха в дома. Ако за орхидеите и антуриума може да се каже, че вършат добра работа, то цветарските хризантеми са безспорно най-добрите в „пречистващо” отношение. Те елиминират всякакви следи от формалдехид, ксилол, бензол и амоняк. Макар и да не са типичните домашни растения, при подходяща грижа цветарските хризантеми могат да виреят достатъчно дълго из апартамента или къщата ви.

Поставете ги на светло място, с недиректна слънчева светлина. Проверявайте пръстта през ден, като се старайте винаги да я поддържате влажна.

Бамбукова палма
Растения като бамбуковата палма придават на всеки дом лек тропически привкус и ориенталско спокойствие. Типичната бамбукова палма достига височина от 90 до 180 см. През зимата тя внася в затворените помещения така нужната и здравословна влага и в същото време премахва вредните съединения формалдехид, бензол, ксилол, хлороформ, карбонов моноксид. От всички видове палми бамбуковата е най-устойчива към повечето видове насекоми, паразити и инсекти.

Сложете я на светло, но не с пряк достъп до слънчевите лъчи, на място, където има постоянно движение на въздуха.

health.bg

Няма коментари: